Aanbouw, opbouw & garage

Jij bent helemaal tevreden met je huis. De woning is helemaal jouw thuis. En de plek waar het staat is mooi. Dus verhuizen vind je niet nodig. Toch kun je hier en daar wel wat extra ruimte gebruiken. Je denkt daarom aan een aanbouw waarmee je je woonkamer vergroot. Of misschien aan extra ruimte voor een bijkeuken . Of kan jouw zolder wel een fikse facelift gebruiken? Met een opbouw zoals een dakkapel bijvoorbeeld?

Roep de hulp in van een vakman

Het bouwen van een aanbouw aan je woning vergt kennis en inzicht. Het is een klus waarbij je vast wel wat hulp kunt gebruiken. Een vakman van Kluswebsite.nl weet wat hij doet. Roep zijn hulp in en voor je het weet geniet jij van je extra ruimte. En trouwens, ook voor het bouwen van een aanbouw zoals een garage ben je bij Kluswebsite.nl aan het juiste adres.

Verbouwing van je woning

Jij wilt een stuk aan je huis bouwen. Een fijne aanbouw waarmee jij een stuk woongenot krijgt. Een studieruimte, bijkeuken, speciale speelruimte voor de kinderen of extra zitruimte. Of gewoon als aparte plek om rustig te relaxen. Bijvoorbeeld een terrasoverkapping of een veranda . Hoe jij je aanbouw ook ziet, sta voordat je begint stil bij een aantal punten. Denk bijvoorbeeld aan je budget, wel of geen vergunning nodig, het ontwerp en de materiaalkeuze. Komt er te veel op je af? Op Kluswebsite.nl vind je vaklieden die jou kunnen bijstaan.

Budget

Misschien heb jij al helemaal een beeld van je aanbouw. Je ziet jezelf al zitten in je nieuwe serre . Of onder je nieuwe veranda . Een terrasoverkapping is ook mooi. Hoe je plan of idee ook is, bedenk eerst hoeveel geld je voor de aanbouw over hebt. Zoals met alles, kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Ga je zelf veel doen? Laat je een timmerman komen? Wil je een geïsoleerde aanbouw? Is je materiaalgebruik speciaal? Het zijn allemaal punten die de nodige kosten met zich meebrengen. Zet alle kosten eerst rustig op een rij.

Constructief ontwerp

Wanneer je een aanbouw aan je woning maakt, betekent dit dat je de oorspronkelijke vorm wijzigt. Dit hoeft geen probleem te zijn. Als je je maar realiseert dat je voor sommige aanbouwen een vergunning moet hebben. Lees daarover meer bij Wel of geen bouwvergunning? Los van de vergunning betekent een aanbouw ook dat je mogelijk de constructie verandert. Stel jezelf een aantal vragen:

 • Ga ik een muur doorbreken voor mijn aanbouw?
 • Kan ik deze doorbraak zomaar doen zonder daarbij de constructie te ondermijnen?
 • Is er sprake van een dragende constructie?
 • Moet ik een stalen constructiebalk plaatsen om de aanbouw mogelijk te maken?

Vind je het moeilijk bovenstaande vragen te beantwoorden en in te schatten hoe de situatie van jouw woning is? Schakel de hulp in van een vakman. Hij adviseert je graag en zorgt dat jij de juiste keuzes maakt voor je aanbouw.

Wel of geen bouwvergunning?

Afhankelijk van de grootte en het ontwerp van jouw aanbouw heb je wel of geen vergunning nodig. Iedere gemeente heeft duidelijke regels als het gaat om projecten die aanbouw of opbouw betreffen. Vanaf een bepaalde grootte is een vergunning noodzakelijk. Soms volstaat het melden van je voornemens alleen. En soms hoef je niets te doen.
Tip: Voor je aan de slag gaat met je ideeën, is het handig om bij jouw gemeente te checken of je voor jouw aanbouw een vergunning moet aanvragen.

Fundering en heiwerken

Je aanbouw begint bij de fundering . Voor er ook maar een steen is gelegd of een plank is gespijkerd, zorg je voor een degelijke basis. Dat is het fundament van je aanbouw. Misschien wil je je aanbouw zelf bouwen. Er zijn vele aanbieders van aanbouwen op de markt. Ook onder prefab bouwpakketten is er veel aanbod. Zorg in ieder geval voor een degelijke fundering. Misschien kies je voor standaard heiwerk. Of misschien zijn in-het-werk-gestorte betonnen palen voor jou een oplossing. Hierbij boor je een gat van een aantal meter. Deze stort je vol met beton. Lastig? Een vakman van Kluswebsite.nl legt de benodigde fundering voor je aan. Vind jouw klusjesman vandaag nog op de website.
Tip: Ben je best handig? Ben je een klusser? Bouw zelf je aanbouw, maar laat een vakman de fundering doen. Een vakman zorgt voor het noodzakelijke heiwerk en stort de fundering.

Prefab aanbouw

Vereenvoudig jouw bouwproces. Hele woningen worden bij wijze van spreken van te voren prefab in een loods gebouwd. Om ze vervolgens in afzonderlijke delen naar de bouwlocatie te vervoeren en daar samen te voegen. Zo ook jouw nieuwe aanbouw? Laat complete delen van te voren fabriceren. Wanden, daken, dakkappelen; ze staan in een mum van tijd. Omdat ze geprefabriceerd uit de fabriek komen. Dit scheelt tijd, geld en timmerwerk op de bouwplaats zelf.

Uiterlijke vorm van je aanbouw

Hoe komt jouw aanbouw eruit te zien? Heb je zelf een idee? Sta een stil bij de volgende punten:

 • Ontwerp. Moet je een vergunning voor je ontwerp aanvragen? Dit hangt af van de bouwregelgeving vanuit de Rijksoverheid, maar ook vanuit de gemeentelijke verordening. Zorg dat je ontwerp deugt. Heb je zelf het inzicht niet, vraag dan een vakman. Bouwkundig tekenaren en architecten helpen je bij het uitdenken van een mooi ontwerp.
 • Materiaalkeuze. Van welk materiaal bouw jij je aanbouw? Zorg dat het een geheel vormt met de rest van je woning. Is er in het bestaande gebouw gebruik gemaakt van specifiek materiaal, zoals een opvallende kleur bakstenen of gevelplaten? Laat dit dan terug komen in je aanbouw. Je creëert zo eenheid

Serre

Een serre is een uitbouw die je eenvoudig tegen de woning plaatst. Vaak wordt een serre prefab aangeleverd. De serre bestaat voor een groot deel uit puien van glas. Waar je op let bij de aanschaf van een serre:

 • Wat voor soort toegang tot de tuin wil je? Denk je aan dubbele schuifdeuren, dubbele openslaande deuren of een enkele deur?
 • Wil je een geïsoleerde serre of wil je enkel glas? Zie je je serre als de verlenging van je tuin of juist van je woonkamer? Wanneer je deze specifieke aanbouw als wintertuin ziet, is dubbele beglazing niet altijd nodig. Wanneer je je serre als extra woonkamer ziet, is het handig te kiezen voor geïsoleerd glas.

Opbouw

Je woont heerlijk maar je kunt wel wat meer ruimte gebruiken. Een aanbouw is welkom. Maar je woning uitbreiden richting de tuin is geen optie. Dat gaat ten koste van je buitenruimte waar je ook graag vertoeft. En daar is misschien gewoonweg ook te weinig ruimte. Heb je wel eens aan een opbouw gedacht? Het zou kunnen dat jouw dak en bovenverdieping genoeg ruimte bieden om een opbouw te realiseren.
 

Voordelen van een opbouw:

 • Je hoeft geen afstand te doen van de ruimte in je tuin
 • Je creëert een geheel eigen ruimte óp je woning, een extra verdieping en daarmee extra ruimte
 • Je doet aan waardevermeerdering van je woning door de extra vierkante meters

Wanneer je aan de slag gaat met de plannen voor een opbouw, is het belangrijk dat je nadenkt over de volgende punten:

 • Hoe komt de opbouw eruit te zien? Ontwerp je deze zelf? Laat je een bouwkundig tekenaar of architect het tekenwerk doen?
 • Denk aan je nutsvoorzieningen. In de nieuwe aanbouw op de verdieping heb je aansluitingen voor elektra nodig. En mogelijk water. Wie legt dit aan? Het is werk dat specifieke vakkennis vergt. Een vakman van Kluswebsite.nl kan je helpen.
 • Wat voor materiaal gebruik je? Laat je materialen terug komen van de oorspronkelijke woning om eenheid te creëren of kies je voor een totaal andere uitstraling voor je aanbouw?
 • Moet je een vergunning aanvragen voor je opbouw? Informeer bij je gemeente.

Dakkapel als aanbouw

Jij wilt meer ruimte op je zolder, meer licht en een andere indeling. Je wilt een aanbouw. Dan is een dakkapel een optie. Wanneer je het schuine dak van je woning doorbreekt met een dakkapel krijg je direct ruimte. Voor een extra kinderkamer bijvoorbeeld. Of voor een werkkamer. De oppervlakte van de zolder verandert feitelijk niet. Je verkrijgt in de hoogte vele meters extra ruimte, die net het verschil maken. Zo kan je comfortabel rechtop staan en je vrijer bewegen door de ruimte. Tips:

 • Vraag je af of voor de plaatsing van jouw dakkapel als aanbouw een vergunning nodig is. Afhankelijk van de grootte vraag je een vergunning aan
 • Bij dakkapellen kun je heel goed kiezen voor een prefab dakkapel. Er zijn vele leveranciers die een keur aan aanbouw dakkapellen bieden. In vele soorten, maten en materialen. Hout, kunststof. Er is veel mogelijk, ook in prefab.
 • Als je een dakkapel aanlegt, moet je een gat in je dak zagen. Dit heeft consequenties voor je constructie. Is een aanbouw dakkapel op jouw woning constructief mogelijk? Wanneer je twijfelt, vraag dan advies van een vakman. Je vindt een deskundige klusjesman bij jou in de buurt op Kluswebsite.nl

Garage

Je tuinmeubelen opbergen. Ruimte voor je fietsen. Een klushok waar je je gereedschap hebt hangen. Of toch gewoon echt voor de auto. Dat is wat je wilt! Je wilt een garage . Je wilt een carport ! Losstaand in de tuin of tegen je woning aan gebouwd, als aanbouw. Het maakt niet uit, als je het maar vakkundig aanpakt. Denk na over de volgende punten. Een garage?

 • Daar hoort mogelijk een vergunning bij. Want mag je zomaar een bijgebouw plaatsen in je tuin? Of een garage als aanbouw aan je woning bouwen? Bij de gemeente waar je woont kunnen ze je vraag beantwoorden
 • Daar hoort ook een fundering bij
 • Verder denk je na over het ontwerp, de constructie en het materiaal van je aanbouw of garage. Past jouw garage bij je woning? Of kies je voor een afwijkend ontwerp? Bedenk je de constructie en het uiterlijk zelf? Of schakel je de hulp in van een bouwkundig tekenaar?
 • En wat dacht je van isolatie? Wil jij je garage vorstvrij in de winter vanwege de materialen die je er opbergt en in opslag hebt?

Vind een klusjesman

Het zijn allemaal vragen waar je over nadenkt voor je aan de bouw van je garage begint. Moeilijk? Schakel de hulp in van een deskundige vakman. Eentje van Kluswebsite.nl. hij helpt je graag bij de bouw van jouw aanbouw, opbouw of garage! 

 

Onze klantenservice helpt je graag persoonlijk

Naast het screenen van vakmannen en klantbeoordelingen helpt onze klantenservice dagelijks vele opdrachtgevers bij het tot stand komen van de allerbeste match!

Zoek een vakman