Hoe monteer ik een binnendeur?

Wil jij je eigen binnendeur monteren? Dan is het handig om te weten hoe je te werk gaat. Wij hebben de stappen alvast voor je op een rij gezet.

1. Soort binnendeur

Bepaal welk soort binnendeur jij wilt kopen. Dit is afhankelijk van het kozijn dat je in je huis hebt. Een stompe deur zit volledig in het kozijn, terwijl een opdekdeur gedeeltelijk op het kozijn valt.

2. Meet je binnendeur of kozijnopening

Ga je je huidige deur vervangen? Dan gebruik je de afmetingen van deze deur bij de aanschaf van je nieuwe deur. Wil je een nieuwe deur monteren of vervang je je huidige deur door een ander type? Dan meet je de kozijnopening op. Neem hiervoor zowel de hoogte als de breedte. Let ook op de hoogte van de vloer, wordt deze nog verhoogd met een drempel of een nieuwe vloer? Dan moet je daar rekening mee houden bij de afmetingen. Omdat niet ieder kozijn loodrecht is geplaatst, meet je de breedte zowel boven als onder. Heb je hulp nodig bij het opmeten van je binnendeur? Schakel dan een klusjesman in op Kluswebsite.nl. Let er bij de aanschaf van je nieuwe binnendeur op dat hij maximaal drie centimeter hoger of breder is dan het kozijn. Dan kan je hem nog op maat schaven.

3. Bepaal de draairichting van de binnendeur

Vervang je je huidige binnendeur, dan is de draairichting al bepaald. Om te bepalen of je binnendeur rechts- of linksdraaiend is, ga je aan de kant staan waar je de deur naar je toetrekt. Zitten de scharnieren aan de rechterkant? Dan is je deur rechtsdraaiend. Als de scharnieren aan de linkerkant hangen, is de deur linksdraaiend. Krijg je een compleet nieuwe deur? Dan mag je bij het monteren de draairichting zelf bepalen. We raden je aan om de draairichting aan te sluiten op de looproute van je huis.

6. Verwijder de oude deur

Zit je oude deur nog in het kozijn? Dan is nu het moment aangekomen om deze te verwijderen. Dit doe je door de scharnieren aan de deurkant los te schroeven. Daarna tik je ze vanaf de zijkant uit het kozijn.

7. Schaaf de deur op maat

Voordat je je nieuwe binnendeur kan monteren, moet je deze eerst op maat schaven. Omdat een deur nooit helemaal massief is, verwijder je nooit meer dan 1 centimeter aan de bovenkant en nooit meer dan 2 centimeter aan de onderkant. Gebruik bij het schaven de afmetingen die je in stap 2 hebt gemeten.

  • Heb je een stompe deur? Haal dan 6 millimeter af van de maximale breedte die je hebt gemeten. De hoogte moet 3 millimeter korter zijn dan de maximale opgemeten hoogte.
  • Heb je een opdekdeur? Dan bepaal je de breedte door 10 millimeter van de kortst opgemeten breedte af te trekken. De hoogte blijft hetzelfde als de hoogste opmeting van de kozijnopening.

Leg de binnendeur neer op een werkbank en schaaf al lopend naar achteren. Dit zorgt ervoor dat de schaaf blijft plakken en je niet hol schaaft. Schaaf de kant van de deurkruk schuin naar binnen af, zodat de binnendeur na het monteren beter sluit.

8. Teken af waar de scharnieren komen

Plaats een blokje van 4mm onder de deur en teken af waar de scharnieren moeten komen. Heb je ook een nieuw kozijn? Kijk dan op de verpakking waar je de scharnieren monteert. Meestal worden de scharnieren vanaf de deur gemeten op 10 tot 15 centimeter van de boven- en onderkant geplaatst. Zorg dat de scharnieren na het monteren minstens 2 millimeter buiten het kozijn vallen, zodat de deur vrij kan draaien.

9. Beitel het hout

Beitel met een scherpe beitel het hout weg totdat de scharnieren er netjes inpassen. De insteekdiepte moet dus gelijk zijn aan de dikte van het scharnierblad.

10. Monteer de scharnieren

Als de scharnieren goed passen, ga je ze monteren. Boor eerst de gaten voor met een houtboor, zodat het hout niet splijt. Voor het gemak haal je de scharnierpen uit de scharnieren, zodat je twee losse helften hebt. Het scharnierblad met twee knopen schroef je vast aan de deur. De scharnierbladen met drie knopen monteer je in het kozijn.

11. Monteer de binnendeur

Plaats de deur in het kozijn en zet de scharnieren met de scharnierpennen aan elkaar vast. Tip: smeer de scharnierpennen in met een beetje vaseline, zodat ze er invallen. Nu de deur is geplaatst kan je de deurkruk monteren.

Hulp nodig bij het monteren van je binnendeur?

Het monteren van je binnendeur is geen eenvoudige klus. Kan jij wel een paar extra handen gebruiken?  Zoek dan nu je vakman op Kluswebsite.nl en binnen de kortste keren staat er een klusjesman bij jou voor de deur om je binnendeur te monteren.

 

Zoek een vakman

Inbraakpreventie van boven

  • Bodegraven ( 37,4 km )
  • 71 Klussen

website: www.inbraakpreventievanboven.nl E-mail: info@inbraakpreventievanboven.nl

A.R.A.Bouw

  • Zwijndrecht ( 55,6 km )
  • 183 Klussen

ik ben een all-round timmerman en heb 9jaar ervaring in het interieurbouw.ik leg vloeren met 10jaar leggarantie.

Meer vakmannen

Recent geplaatste beoordelingen

Onze klantenservice helpt je graag persoonlijk

Naast het screenen van vakmannen en klantbeoordelingen helpt onze klantenservice dagelijks vele opdrachtgevers bij het tot stand komen van de allerbeste match!

Zoek een vakman