Brandwerende deuren

Je moet er niet aan denken... Brand! Helemaal voorkomen kan helaas niet. Gelukkig kun je zelf je woning brandveiliger te maken. Wanneer jij je huis brandveilig maakt, horen daar zeker ook brandwerende deuren bij. Zo’n type deur vertraagt de voortgang van een brand en zorgt dat een brand beheersbaar blijft. Een branddeur houdt een brand voor een bepaalde tijd tegen. Daarmee win je vele minuten. Je maakt de kans hiermee groter dat jij en je gezinsleden bij brand de woning heelhuids verlaten.

Hoe herken je een brandwerende deur?

Een brandwerende deur ziet eruit als een gewone deur. Aan de buitenkant is hij nauwelijks van een niet-brandwerende deur te onderscheiden. Maar hoe weet je dan wat een brandwerende deur is? Bij dit soort deuren draait het om de techniek die ín de deur zit verwerkt. Daarnaast hebben we in Nederland een onafhankelijk keuringsinstituut: KOMO. Hier toetsen en keuren onafhankelijke deskundigen producten en bouwprocessen objectief. Wanneer we meer willen weten over brandwerende deuren kijken we dus naar:

 • De gebruikte techniek in de deur
 • De toetsing en keuring van KOMO

De techniek in brandwerende deuren

Binnen de categorie brandwerende deuren zijn diverse kwaliteiten te vinden. Welke kwaliteit kies jij? Neem onderstaande punten door om een goed beeld te krijgen van zo’n deur:

 • Extra voorzieningen in de deur waardoor het deurblad een aantal minuten vlamdicht is
 • Een speciaal kozijn waarbij de zwaarte van het hout of het materiaal bepalend is voor de brandwerendheid
 • Specifieke strips die zorgen dan branddoorslag of rookontwikkeling niet kan plaatsvinden
 • Minimale ruimte onder de deur
 • Boven de deur een extra bovendorpel. Deze is bestemd voor de deurdranger die zorgt dat de brandwerende deur zelfsluitend is

Naast bovengenoemde punten hangt de kwaliteit van de brandwerende deur ook samen met de kwaliteit van het materiaal dat de fabrikant gebruikt, de toegepaste techniek die per fabrikant verschilt en de manier van monteren door een gekwalificeerde monteur. Tip: Bovenstaande aspecten bepalen gezamenlijk de mate van brandwerendheid. Kies je brandwerende deur en laat hem plaatsen door een specialist. Dan weet je zeker dat het goedkomt. Vind je vakman op Kluswebsite.nl of plaats zelf je klus waarbij je duidelijke een omschrijving geeft van de werkzaamheden.

De toetsing en keuring van je brandwerende deur door KOMO

In de utiliteitsbouw (kantoren, zwembaden, winkelcentra) is het gebruik van brandwerende deuren heel gangbaar. In de consumentenmarkt komen deze deuren minder voor. Het hangt dus helemaal af van jouw budget en jouw wensen of je voor deuren in je woning kiest. En of je voor een brandwerende deur je dan kiest. Voor een leek is het misschien lastig om de juiste keuze te maken. Een deskundige vakman kan je helpen. Vind hem op Kluswebsite.nl. Wil je je zelf eerst verder verdiepen in brandwerende deuren? Het onafhankelijke keuringsinstituut KOMO heeft een indicatie in het leven geroepen als het gaat om de brandwerendheid van dit type deuren. Brandwerendheid is hiermee transparant. KOMO hanteert een aanduiding in minuten als volgt:

 • 0 niet brandwerend
 • 2 20 minuten
 • 3 30 minuten
 • 6 60 minuten

Hoe plaats je een brandwerende deur?

Het plaatsen van een brandwerende deur komt precies. Het monteren van de kozijnen en het beslag steekt nauw omdat dit voor een deel de brandwerendheid van je deur bepaalt. Ga je zelf aan de slag? Let dan op het volgende:

 • Kies een brandwerende deur. Een vakman kan je hierbij adviseren
 • Bepaal de hoogte, de breedte en de draairichting van de deur
 • Kies het hang- en sluitwerk voor bij de deur. Let ook op de specifieke strips en andere benodigdheden om de deur brandveilig af te hangen
 • plaats de brandwerende deur in een brandwerend kozijn. Dit versterkt het brandwerende effect

Vind je het lastig om brandwerende deuren zelf te monteren?

Laat het inmeten, bestellen en plaatsen over aan een vakspecialist. Een monteur die weet wat hij doet. Je vindt je vakman op Kluswebsite. Via de zoekfunctie krijg je een overzicht met specialisten. Naast deze zoekfunctie kun je ook zelf je klus plaatsen. De vakspecialisten van Kluswebsite.nl nemen dan contact op met jou. Maak je selectie uit het aanbod en voor je het weet heb jij je huis voorzien van brandwerende deuren.

 

Onze klantenservice helpt je graag persoonlijk

Naast het screenen van vakmannen en klantbeoordelingen helpt onze klantenservice dagelijks vele opdrachtgevers bij het tot stand komen van de allerbeste match!

Zoek een vakman