Duurzaam

Je kunt er niet meer omheen. Overal lees en hoor je over duurzaam en duurzaamheid. Maar wat is het precies? Waar kom je duurzaamheid tegen? Hoe ziet duurzaam er wereldwijd uit? Wat doen de overheid en het bedrijfsleven aan duurzaamheid? Hoe gaan we als maatschappij om met duurzaamheid? En last but not least: hoe kun je zelf duurzaam wonen?

Duurzaamheid wereldwijd

Maar liefst 195 landen hebben zich er tijdens de Klimaatconferentie in Parijs in 2015 over uitgesproken. Over duurzaam omgaan met onze planeet. Allerlei afspraken zijn er gemaakt om broeikasgassen terug te dringen en de opwarming van de aarde te verminderen. Mens en natuur zijn niet gebaat bij een sterk veranderend klimaat. We hebben een duurzame aanpak nodig om de kwalijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De wereldwijde economie kan een duurzame bijdrage leveren door energieneutraal en circulair te werken:

  • Energieneutraal. Dit betekent dat je als bedrijf of als huiseigenaar zelf net zoveel energie opwekt als je nodig hebt. Je verbruikt geen energie meer die je extern verkrijgt maar voorziet in je eigen behoefte. Denk aan zonnepanelen en een warmtepomp als energiebronnen.
  • Circulair. Dit betekent dat je grondstoffen niet uitput en dat je reststoffen volledig opnieuw inzet in je bedrijfssystematiek. Overal ter wereld zijn al initiatieven die een duurzame bijdrage leveren aan een betere omgeving voor mens en dier.

Duurzaam in Nederland

Nederland is een voorloper als het gaat om duurzaamheid en duurzaam ondernemen. Hier is veel gespecialiseerde kennis, bijvoorbeeld op het gebied van water, klimaatwetenschap en duurzame energie. Daaruit komen steeds meer initiatieven die een duurzaam gebruik van bronnen, energie, water en grondstoffen nastreven.

Specifieke bedrijfsinitiatieven

De plastic afvalberg is een van de grootste wereldwijde problemen op dit moment. Gelukkig komen er steeds meer duurzame initiatieven om die berg terug te dringen. Zo heeft een Nederlands bedrijf een techniek ontwikkeld die afvalplastic terugbrengt tot pure grondstof. Deze grondstof kan qua prijs en kwaliteit concurreren met nieuw gemaakt plastic op basis van olie.

Subsidies

Ook vanuit de overheid ligt de nadruk op duurzaamheid. Ze stimuleert duurzaam ondernemen en duurzame initiatieven van bedrijven en burgers. Er zijn veel subsidies beschikbaar. Daarmee maak je duurzame aanpassingen aan je woning mogelijk. Denk aan:

  • Zonnepanelen
  • Dakisolatie , gevelisolatie en spouwmuurisolatie
  • Isolerend glas, zoals (drie)dubbele beglazing

Een vakman helpt je bij het plaatsen en installeren van jouw dakisolatie , gevelisolatie of spouwmuurisolatie . Maar ook je zonnepanelen hebben een deskundige installateur nodig. Vind jouw deskundige klusjesman voor je specifieke klus op Kluswebsite.nl.

Duurzaamheid in je eigen leven

Leef bewust, doe duurzaam. De wereldwijde problematiek op het gebied van vervuiling en opwarming is groot. Toch kun je zelf ook best iets doen aan duurzaamheid. Mooi meegenomen toch? Hoe duurzaam is jouw eigen huis gebouwd? Oudere woningen zijn vaak niet duurzaam gebouwd. Een deskundige vakman heb je zo gevonden op Kluswebsite.nl. Hij kan je alles vertellen over het duurzaam maken van je woning. Bij nieuwbouwwoningen heb je vaak de keuze om direct duurzame snufjes toe te (laten) passen. Hieronder vind je tips voor het duurzaam (ver)bouwen van je woning.

Hoe verkrijg je een duurzame woning?

In grote lijnen zijn er drie belangrijke punten die leiden tot een duurzame woning:

  • Zorg dat je minder energie nodig hebt. Voorzie je woning van een zeer goed isolerende isolatieschil, een ‘bouwkundige’ jas. Denk aan spouwmuurisolatie, gevelisolatie en aan vloerisolatie . Maar denk ook aan kozijnen met drievoudige beglazing, voorzien van een optimale kierdichting. Dit in combinatie met een zuinig ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de warmtevraag van jouw woning zeer laag is.
  • Kies voor duurzame energie. Jouw duurzame woning voorzie je van zonnepanelen. Mogelijk wek je meer energie op dan je verbruikt. Dit ongebruikte deel lever je terug aan het elektriciteitsnet. Nederlandse energieleveranciers verrekenen de energie die jij levert met de nota voor je elektriciteitsverbruik. Dit noem je salderen.
  • Verminder gebruik van fossiele brandstoffen. Wanneer je nog gas nodig hebt voor je cv-ketel, zorg dan voor een zo energiezuinig mogelijke HR-gasketel. De nieuwste generaties zijn daarbij het meest efficiënt. Het is ook denkbaar dat je geen gas meer nodig hebt. Met je eigen opgewekte energie via zonnepanelen zorg je voor de verwarming van je woning en de bereiding van je eten.

Hoe verbouw je je woning duurzaam en energieneutraal

Energie voor de verwarming van je huis, je warme water, je ventilatie en je apparaten. Wek zelf de energie op die je nodig hebt voor je huishouden. Dat is in het kort gezegd energieneutraal. In een energieneutraal huis waar ‘nul-op-de-meter’ centraal staat, woon je duurzaam. Als je je woning energieneutraal verbouwt, pak je dat stap voor stap aan. Maar misschien besluit je ook wel alles in een keer aan te pakken. Let op de volgende punten:

  • Isolatie. Heeft je huis nog weinig isolatie en een laag energielabel (E, F of G)? Dan is het financieel aantrekkelijk om je woning in een keer energieneutraal en hiermee duurzaam te maken. Denk aan zowel vloer- en muurisolatie als ook meerlaagse beglazing.
  • Volgorde. Wil je je woning stap voor stap duurzaam maken? Begin dan met goed isoleren. Pas daarna je verwarmingssysteem aan.
  • Verwarmingssysteem. Welk duurzaam verwarmingssysteem wil jij? Bedenk een plan, zodat je tijdens het isoleren ook de leidingen voor je verwarming direct meeneemt. Kom je er niet uit? Een vakman kan je adviseren. Samen met hem bedenk je het beste plan. Vind de juiste klusjesman vandaag nog op Kluswebsite.nl.
  • Zuinige apparatuur en verlichting. Wanneer je bewust kijkt naar het energieverbruik van je apparaten en verlichting, heb je minder energie nodig. Je hoeft dan ook minder energie op te wekken om nul op de meter te krijgen.
  • Verbruik. Wees je bewust van je energieverbruik. Reken op voorhand uit hoeveel je nodig hebt. Zo bepaal je bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen. Houd ook rekening met de toekomst. Wil je op termijn elektrisch rijden? Dan heb je meer energie nodig. En dus meer zonnepanelen.

Met welke middelen maak jij je huis duurzaam?

Maak een isolerende jas rondom je woning. En zorg daarna voor energie die je zelf opwekt. Dan ben je al een heel eind in de richting van duurzaam wonen. Naast een goed geïsoleerd huis zijn er vele andere mogelijkheden om je huis duurzaam aan te pakken. Samen met een vakkundige specialist heb jij straks een woning die klaar is voor de toekomst! Plaats je klus op Kluswebsite.nl. Zelf een deskundige vakman zoeken op onze website kan natuurlijk ook.

Spouwmuurisolatie

Nederlandse huizen bestaan uit een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze twee muren bevindt zich de spouw. Wanneer je deze voorziet van isolerend materiaal, verhoog je de isolatiewaarde van je woning. Een duurzame oplossing. Een vakman zorgt voor de juiste aanpak.

Gevelisolatie - buitenzijde woning

Je gevel kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant isoleren. De buitenkant isoleer je met isolerende gevelplaten waarna je de muur met pleister of stuc afwerkt. Voor deze manier van isoleren kies je wanneer spouwmuurisolatie minder geschikt blijkt te zijn voor jouw woning.

Gevelisolatie - binnenzijde woning

Binnenisolatie is een vorm van gevelisolatie die je eenvoudig zelf uitvoert. Je gebruikt glaswol, steenwol of piepschuim. Je brengt op de muur rachels (houten latten) aan, waartussen je het isolatiemateriaal stopt. Vervolgens werk je dit af met gipsplaten, die je op de latten schroeft. Let op de vochthuishouding van je woning in combinatie met de isolatie. Dit komt precies. Een deskundige vakman kan je helpen. Vind jouw klusjesman op Kluswebsite.nl!

Vloerisolatie

Wanneer jij je woning wilt verduurzamen, pak je ook je vloer aan. Voldoet de huidige isolatie nog? Of vervang jij hem door een eigentijdse geïsoleerde vloer. Een vakman helpt je je vloer duurzaam aan te pakken.

Driedubbel isolatieglas

Toe aan nieuwe kozijnen? Overweeg direct driedubbel isolatieglas. Met deze toepassing verhoog jij de isolatiewaarde van je woning aanzienlijk en draag je bij aan een lagere energierekening. Én een duurzame leefomgeving!

Warmtepomp

Met een warmtepomp zet je energie uit lucht, water of bodem om naar warmte voor verwarming en tapwater. Omdat warmtepompsystemen weinig tot geen fossiele brandstoffen gebruiken, is hun milieubelasting erg laag. Tegelijk is het rendement van deze manier van je huis verwarmen enorm hoog. Het is een van de meest duurzame manieren om je huis te verwarmen en je warm water te regelen.

Zonnepanelen

Je wasmachine laten draaien op je eigen opgewekte stroom? Dat geeft een goed gevoel! Het is een duurzame oplossing voor je energieverbruik. Ga na hoeveel zonnepanelen je nodig hebt wanneer je ze plaatst. Een vakman adviseert je graag bij de aanschaf en het installeren. Vind je klusjesman op Kluswebsite.nl.

Vind jouw deskundige vakman op Kluswebsite.nl!

Je woning duurzaam aanpakken doe je voor een lagere energierekening. Maar dat natuurlijk niet alleen. Je draagt een wezenlijk steentje bij aan een beter milieu en minder vervuiling. Zoek vandaag nog de klushulp voor het duurzaam maken van jouw huis! Vind de passende vakman op Kluswebsite.nl.

Onze klantenservice helpt je graag persoonlijk

Naast het screenen van vakmannen en klantbeoordelingen helpt onze klantenservice dagelijks vele opdrachtgevers bij het tot stand komen van de allerbeste match!

Zoek een vakman