Hoe wordt verf gemaakt?

Misschien heb je zelf wel eens met een kwast of roller in de hand gestaan om iets te schilderen. Maar weet je eigenlijk hoe verf gemaakt wordt? We hebben een leuk filmpje over het maken van verf voor onze vakmannen laten maken en dat willen we jullie niet onthouden.

We zijn op bezoek geweest bij verffabrikant SPS bv in Den Bosch. Daar vroegen we Rob van Delft, Adviseur Verftechniek, Voorlichting en Opleiding wat ze allemaal daar doen. "Wij maken verf in veel soorten, kleuren en glans- graden. Van muurverf tot sierpleisters en van lak tot beits. Daarnaast produceren wij ook voorbehandelingsproducten. Met goed voorbehandelen van de ondergrond, valt of staat het eindresultaat. De verf produceren we in wit, kant-en-klare kleuren en basisverven. De verkoper in de vestiging mengt de basisproducten vervolgens tot de gewenste kleur."
"Verf maken is een proces. Hierbij mengen wij grondstoffen in verschillende verhoudingen in mengketels. De basisingrediënten van verf zijn bindmiddelen, pigmenten, vulstoffen, additieven en oplosmiddelen. De samenstelling, hoeveelheid en het type grondstof bepaalt het soort verf en de kwaliteit. De  kwaliteit van de grondstoffen bepaalt grotendeels de kwaliteit van de verf. Daarom nemen wij bij binnenkomst eerst monsters af. Deze vergelijken wij met de vastgestelde specificaties. Pas na goedkeuring door het laboratorium mogen de grondstoffen worden gelost."

Gaat de verf na het mengen direct de blikken of emmers in? "Nee, zeker niet", antwoordt Rob. "Wanneer de verf gereed is voor het afvullen in blikken of emmers, vindt wederom een kwaliteitscontrole plaats. Hierbij testen we de verf op stabiliteit, viscositeit, fijnheid en verwerkbaarheid. Na goedkeuring begint het afvullen. Overigens bewaren we van elk geproduceerde charge een referentiemonster."

SPS verf is via de vakman verkrijgbaar. Heb je ook een schilderklus? Zoek een geschikte vakman bij je in de buurt.
 

Zoek een vakman

 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog