Zonnepanelen reinigen

Wist je dat het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen 3-5% kan schelen in rendement! Maar hoe kan je ze het beste reinigen?

Wanneer kun je het beste je zonnepanelen reinigen?

Het voorjaar is een goed moment om je zonnepanelen schoon te maken. Vervuiling op de panelen zorgt er voor dat er minder licht op de zonnecellen valt. Nu zal de regen ook wel het een en ander van de zonnepanelen wegspoelen, maar zeker als je een plat dak hebt met de panelen onder een lage hoek is het van belang om af en toe spons en water tevoorschijn te halen. En met schone panelen heb je, als de zon tenminste meewerkt, een goede 'opbrengst'.

De beste tijd is op een moment dat de zonnestraling minimaal is, dus een bewolkte dag, of vroeg in de ochtend of in de avond. Dan droogt het water minder snel en blijven er minder resten achter.

Wat is de beste manier om mijn zonnepanelen schoon te maken?

Kun je niet goed bij het dak, ga dan aan de slag met een uitschuifbare wisser met aansluiting op de tuinslang of hogedruk plantenspuit (GEEN hogedrukreiniger) om de zonnepanelen af te spoelen. Het is niet de meest ideale manier, maar ze worden er allicht schoner van. Woon je in een gebied met hard water? Gebruik dan regenwater of ontkalkt water. 
Kun je wel veilig het dak op dan kun je het beste een zachte borstel gebruiken, zoals die ook gebruikt worden voor het wassen van een auto. Voor hardnekkiger vuil is een spons ook geschikt..
LET OP: gebruik geen schuurspons! Deze kan de zonnepanelen beschadigen.

Je kunt ook een speciaal reinigingsmiddel aan het water toevoegen. Kijk dan goed welk middel geschikt is voor jouw type zonnepaneel.


LET OP: ga alleen het dak op met de juiste valbeveiliging! Mocht het niet verantwoord zijn om zelf het dak op te gaan of kun je er niet bij met een wisser, schakel dan hulp in van een professioneel bedrijf.


In het kort:

WEL GEBRUIKEN

  • Water
  • Zachte spons of doek

NIET GEBRUIKEN

  • Hoge druk
  • Agressief of schurend schoonmaakmiddel
  • Schuursponsjes, harde borstels en andere schurende hulpmiddelen

 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog