Buitenschilderwerk

Iedere paar jaar moet je je buitenschilderwerk (laten) doen. Maar wat komt er allemaal bij kijken?

Of je je nu zelf aan de slag gaat met het buitenschilderwerk of het door een schildersbedrijf laat doen, er zijn een aantal stappen waar je rekening mee moet houden bij het schilderen van je huis.

Stap 1: Ontvetten van schilderwerk

Voordat je begint met schilderen moet je eerst het schilderwerk ontvetten met bijvoorbeeld St. Marc of ammonia. Het ontvetten van het schilderwerk is een van de belangrijkste onderdelen van het schilderen en moet absoluut gebeuren voordat je gaat schuren. Besluit je niet te ontvetten dan schuur je het vet in het te schilderen oppervlak.

Stap 2: Nakijken van het schilderwerk

Na het ontvetten controleer je op zwakke plekken. Loszittende verflagen moet je afkrabben en controleer ook de kitnaad langs het glas. De uitnaad moet echt goed aansluiten om intrekkend vocht te voorkomen. Als je houtrot tegenkomt dan moet je dit tot aan het gezonde hout compleet verwijderen.

Stap 3: Houtrot repareren

Met een scherpe beitel kun je het aangetaste hout weg steken. Je hoeft niet al te precies te zijn, want je kunt beter te veel dan te weinig weg steken. Zo kan het rottingsproces van binnen uit niet verder gaan. Hierna smeer je de kale plekken in met een product tegen houtrot. Laat dit goed drogen. De plekken kun je als ze droog zijn vullen met een houtrotvuller en weer dicht plamuren. Let op: gebruik altijd een epoxy plamuur. Deze soort plamuur kan tegen vocht en beweegt mee met het hout. Als laatste kun je de bewerkte plekken schuren totdat ze helemaal glad zijn. Meer over houtrot repareren.

Stap 4: Schuren houtwerk

Alles dat je gaat schilderen moet altijd volledig geschuurd worden. De voornaamste reden hiervoor is dat de nieuwe verflagen dan goed hechten. 
Ook zorgt het voor een mooier en strakker eindresultaat. Je kunt het beste met de nerf mee schuren. Het meest geschikte schuurpapier heeft een korrel tussen 80 en 120.

Stap 5: Afplakken

Heb je niet zo veel vertrouwen in je capaciteiten als schilder van strakke lijnen dan kun je het beste gebruik maken van tape. Je kunt het beste ‘gold’ tape gebruiken en niet de veel goedkopere witte tape. De gold tape plakt veel strakker af waardoor er geen verf onder kan kruipen. 

Stap 6 : Gronden

Alle loszittende verf verwijderd, geschuurd en gegrond? Dan kun je beginnen met schilderen. Roer de verf goed door en begin met het opzetten van een grondlaag met kwast en lakroller. Zorg dat de laag niet al te dik is om te voorkomen dat de verf gaat druipen.

Stap 7: Lakken

Na het licht opschuren en stofvrij maken van de grondlaag kun je beginnen met aflakken. Zorg dat je kwast volste verf is maar niet meer drupt. Dit doe je door de kwast een aantal malen in de verf te steken en af te strijken aan de rand van het verfblik.
Begin dan de verf royaal op te zetten en strijk met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf. Net als bij de grondlaag is het van belang om de verf goed uit te strijken en niet te dik op te zetten. Het mooiste resultaat krijg je als je het hout met minimaal twee laklagen bewerkt.


Let op: schilder nooit in de volle zon! De verf droogt dan te snel.

Zelf schilderen of uitbesteden

Stel jezelf wel van te voren de volgende vragen. Als je meerdere keren nee antwoord, dan is het een goed idee om niet zelf te gaan schilderen maar een vakman in te schakelen.

  • Heb je twee rechterhanden?
  • Kun je goed schilderen?
  • Kun je secuur werken?
  • Heb je tijd om rustig en netjes te schilderen?
  • Vind je het schilderwerk leuk om te doen?

Denk je na deze tips nog steeds dat het schilderen van je buitenboel niet echt iets voor jou is? Schakel dan een echte vakman in voor je buitenschilderwerk.

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog