De 8 meest voorkomende inbraakmethodes

Het is weer vakantietijd. Een goed moment voor inbrekers om toe te slaan. In dit artikel de 8 meest voorkomende inbraakmethodes en wat je er tegen kunt doen.

1 Kerntrekken

Bij kerntrekken, ook wel de Roemeense methode genoemd, draait de inbreker een geharde stalen schroef in de cilinder (sleutelgat) van het slot. Vervolgens wordt er met een tang of een speciaal kerntrekapparaat veel kracht op de cilinder uitgeoefend waardoor deze breekt. En dan is het simpel om de deur met een bouwsleutel te openen. En het gaat snel, ze kunnen op deze manier binnen één minuut binnen zijn. De oplossing is gelukkig eenvoudig: investeer in veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.

2 Bulgaarse methode

Het afdekplaatje dat om het slot heen zit (het beslag) is met een schroevendraaier worden losgewrikt. Als dan de cilinder uitsteekt, dan kan deze eenvoudig met een tang worden afgebroken. Ook hier wordt dan een bouwsleutel gebruikt om de deur verder te openen.  De oplossing spreekt voor zich: zorg dat de cilinder niet uitsteekt. Dat kan door het plaatsen van stalen veiligheidsbeslag dat van binnenuit wordt vastgeschroefd. Dan kan de afdekplaat niet worden verwijderd en steekt de cilinder niet uit.

3 Openbreken van deur of raam

Simpel en eenvoudig: het open wrikken van deur of raam met een schroevendraaier of koevoet. Zorg dus voor goedgekeurd hang- en sluitwerk en gebruik dat ook! Want ramen of deuren met slechts één sluiting zijn met deze methode zo open. Ook kun je een anti-inbraakstrip plaatsen, waardoor er geen ruimte is tussen deur en kozijn.

4 Openbreken openslaande deur

Openslaande deuren zoals tuin- en terrasdeuren zijn vaak de zwakste plekken in het huis. Wat ze nog kwetsbaarder maakt is dat ze bij preventiemaatregelen vaak vergeten worden.  De oplossing is deurnaalden. Dit is een aluminium systeem waarbij op elke deur één profiel wordt gemonteerd. In gesloten toestand omsluiten deze profielen elkaar. 

5 Lock picking

Lock picking of sloten hacken is helaas eenvoudiger dan het lijkt. Je kunt vrij gemakkelijk een lockpicksetje kopen bij een slotenmaker of online. En jammer genoeg kun je op Youtube voldoende filmpjes vinden waarin uitgelegd wordt hoe het moet. Kortom, met een beetje oefening kan iedereen zonder sleutel naar binnen. Gelukkig kost deze methode relatief veel tijd. Zorg dus dat je het de inbreker zo moeilijk mogelijk maakt  en investeer in goed hang- en sluitwerk

6 Flipperen

Als de deur niet op slot wordt gedraaid, wordt de deur niet goed afgesloten. De inbreker kan met een bankpas of hard plastic kaartje tussen de deur en het kozijn de schoot van het slot terugdrukken. Draai dus altijd de deur op slot als je van huis weggaat. Ook als je maar even het huis verlaat of als je 's nachts gaat slapen. Vaak dekt de verzekering minder of zelfs niets als ze nalatigheid kunnen bewijzen. Installeer een anti-inbraakstrip, daarmee voorkom je dat de inbreker het kaartje tussen deur en kozijn kan plaatsen.

7 Hengelen

Supersimpel. Met een ijzerdraad wordt via brievenbus of kattenluikje de deurklink naar beneden getrokken. Draai dus altijd de deur op slot en plaats eventueel een brievenbusafschermer. Je kunt de klink aan de binnenkant ook vervangen door een draaiknop.

8 Babbeltruc

Met de babbeltruc komt de inbreker binnen onder valse voorwendselen. Hij doet zich bijvoorbeeld voor als een medewerker van de thuiszorg of energiemaatschappij en probeert er vandoor te gaan met waardevolle bezittingen. Ook hier geldt helaas dat de verzekering niet of nauwelijks uitkeert als er sprake is van een babbeltruc. Laat dus nooit zomaar mensen binnen.

Wil je weten hoe het met de veiligheid in en rond jouw huis gesteld is? Download dan de Woon Veilig Checklist en maak een rondje.Vind je dingen die verbeterd kunnen worden? Op Kluswebsite vind je ook specialisten in beveiliging. 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog