Verantwoord hout kiezen

Je wil voor je naderende klus graag gebruik maken van verantwoord hout. Maar wat maakt eigenlijk dat hout verantwoord is?

Milieuvriendelijk

Hout is in principe erg milieuvriendelijk: het is een hernieuwbare grondstof, geschikt voor hergebruik en het vereist niet zo veel fossiele brandstoffen. 
Daarnaast is het volledig biologisch afbreekbaar. Bossen die verantwoord beheerd worden dragen bij aan de vermindering van klimaatverandering door het 'vasthouden' van (broeikas)gassen.

Hout is dus een millieuvriendelijk materiaal als je het goed uitzoekt en gebruikt. Bij de keuze voor verantwoord hout komen (tropische) bossen niet onnodig onder druk te staan. Een nog betere keuze is tweedehands hout.

Bedenk wel dat bovenstaande alleen geldt als het hout de hele levensduur meegaat, en daarna wordt hergebruikt. En dus dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. De schade aan de natuur en het milieu van niet-duurzame houtkap kan zo groot zijn dat alle milieuwinst die hout heeftf ten opzichte van andere materialen verloren gaat.

Tips voor een milieuvriendelijke keuze van hout

  1. Verzeker een lange levensduur door de meest geschikte houtsoort voor jouw klus te kiezen. Zorg voor degelijke constructie en investeer in goed onderhoud.
  2. Koop waar mogelijk hergebruikt of tweedehands hout, zoals hout met het FSC-Recycled label.
  3. Let dan op keurmerken als je voor nieuw (tropisch) hout kiest. Bekende keurmerken zijn  FSC of PEFC (behalve PEFC-hout uit Maleisië). 
  4. Vraag er ook gerust naar voordat een aannemer de klus of verbouwing aanneemt.
  5. Kun je voor jouw klus geen producten met keurmerk vinden? Kies dan voor onbehandeld naaldhout van Europese herkomst zoals grenen, larinks, douglas en vuren.
  6. Breng afgedankt hout naar een winkel voor tweedehands bouwmaterialen, een kringloopcentrum of de milieustraat.


bron: Milieucentraal.nl 

Meer lezen:
Verantwoord hout kiezen (Milieucentraal) 
FSC 
Bewust met hout 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog