Voordelen en nadelen van vloerverwarming

Een artikel over vloerverwarming midden in de warmste tijd van het jaar? Ja, want als je nu goed plant kun je van de winter er lekker warmpjes bij zitten. Maar voordat het zo ver is moet je eerst even goed kijken naar de voordelen en nadelen van vloerverwarming.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van vloerverwarming zijn:

  • Wooncomfort
  • Energiebesparing
  • Luchtkwaliteit
  • Meer ruimte 

Wooncomfort:

Met een vloerverwarming wordt de hele ruimte langzaam verwarmd en blijft deze beter op temperatuur. En het is natuurlijk superlekker dat je heerlijk op sokken of blote voeten kunt lopen omdat de vloer zo lekker warm is. 

Energie besparen met vloerverwarming:

Door de constante verwarming van het hele oppervlak is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Hierdoor valt er behoorlijk wat te besparen op je energierekening. 

De kwaliteit van lucht in huis:

Bij het verwarmen met vloerverwarming is er weinig luchtcirculatie. Daardoor hangt er minder stof in de lucht. Je hebt dan ook geen last van stofverplaatsing door luchtbeweging en tot komt de kwaliteit van de lucht in huis ten goede.

Meer ruimte met vloerverarming:

Misschien niet het belangrijkste voordeel, maar wel een heel fijn voordeel. Omdat de leidingen onder de vloer lopen en er geen radiatoren nodig zijn heb je meer ruimte. Het ziet er niet alleen groter uit, maar je kunt nu ook bijvoorbeeld je eettafel op die fijne plek neerzetten waar nu de radiator hangt. 

Nadelen van vloerverwarming

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan vloerverwarming. 

Beperkte keuze in vloerafwerking:

Let goed op als je een vloer gaat uitkiezen. Niet elke soort vloer is geschikt om te gebruiken bij vloerverwarming. 

Niet altijd als hoofdverwarming te gebruiken:

Is je huis slecht geïsoleerd of wil je een hele grote ruimte verwarmen dan moet je er rekening mee houden dat je misschien extra warmtebronnen moet toevoegen. Laat van te voren een vakman uitrekenen of de capaciteit van de vloerverwarming voldoende is voor jouw ruimte.

Duurder om aan te schaffen:

Vloerverwarming is duurder in aanschaf dan andere manieren van verwarmen. Zeker als je een bestaande vloer moet openbreken om het te laten plaatsen. Maar het lagere energieverbruik zorgt er wel voor dat de kosten zicht op de lange termijn wel terugverdienen. Zoek dus een goede vakman met een ealistische prijs en probeer door te rekenen wat je terugverdientijd is.

Twijfel je nog? Zoek een geschikte vakman bij je in de buurt en vraag advies!

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog