Langer zelfstandig door aanpassingen

Wil je of moet je langer blijven wonen in je eigen huis? Dan zijn er een heleboel dingen die je kunt (laten) doen om dat mogelijk te maken. De komende tijd zullen we regelmatig aandacht besteden aan klussen in en rond het huis die het langer zelfstandig blijven wonen in eigen huis mogelijk maken. Levensloop bestendig (ver)bouwen!

Langer zelfstandig wonen door kleine aanpassingen in je huis

Naast grote veranderingen zoals bijvoorbeeld trapliften of het aanleggen van domotica (op beiden komen we later terug) zijn er ook een aantal kleine veranderingen die je kunt doorvoeren en die groot gemak tot gevolg hebben. 

Stopcontacten

Je staat er misschien niet snel bij stil, maar voldoende stopcontacten kunnen gemak én veiligheid verhogen.  Hoe meer stopcontacten je hebt, hoe minder verlengsnoeren je hoeft te gebruiken. Laat daarom wat extra wandcontactdozen plaatsen. 

Als je minder kracht in je handen hebt, is het ook mogelijk om stopcontacten met een hendel te laten installeren, ook wel stekkeruitwerper genoemd. Bestaande stopcontacten kunnen vervangen worden door deze stekkeruitwerpers.

Deuren en ramen

Deuren en ramen moeten makkelijk te openen en sluiten zijn. Ramen zijn bij voorkeur makkelijk bereikbaar. Als dit niet zo is, is het slim de aanschaf van een hulpmiddel te overwegen. Dit kan gaan om een universele verlenger waarmee het bestaande sluitwerk kan worden verlengd. Maar je kunt ook denken het elektronisch bedienen van de ramen.

Deuren moeten niet klemmen en makkelijk sluiten. Vaak is dit met een druppel olie of recht hangen verholpen

Drempels

Drempels zijn niet alleen onhandig voor mensen in rolstoel of met een rollator. Ook als je geen hulpmiddelen nodig hebt kun je struikelen over een drempel. Heb je nog drempels in huis? Verwijder ze dan en vul het ontstane gat op met een speciale strip. Als je drempels verwijderen een beetje rigoureus vindt kun je ook voor een drempeloploop kiezen. Hiermee overbrug je de hoogteverschillen.

stekkeruitwerper en drempeloploper

Vakman inschakelen

Zelf niet (meer) zo handig? Op Kluswebsite.nl zijn ook vakmannen te vinden die je kunnen helpen bij het aanpassen van je huis.

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog