Slimmer wonen met domotica
Domotica, je hoort er de laatste tijd steeds meer over. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe kun je het toepassen in je eigen huis?
De betekenis van domotica
Het klinkt heel ingewikkeld, maar domotica betekent niet heel veel meer dan de integratie van technologie en diensten in je huis, om een betere kwaliteit van wonen en leven te realiseren. Het kan gaan om simpele ingrepen zoals het bedienen van licht en gordijnen met een afstandsbediening. Maar ook om geavanceerde systemen die het mogelijk maken om te registreren wie er op welk moment toegang heeft tot het huis.
6 x domotica in huis
Er zijn 6 toepassingsgebieden voor domotica:
- Bedienen: bedien draadloos apparaten en verlichting via je smartphone of tablet
- Schakelen: schakel apparatuur en verlichting draadloos aan en uit
- Besparen: bespaar op je energieverbruik.
- Signaleren: signaleer beweging, activiteit en rook in huis of kantoor
- Bekijken: houdt een oogje in het zeil
- Alarmeren: alarmering via sensoren, sirene, knop of trekkoord
Praktische toepassingen in huis
Maar hoe vertaalt zich dat in praktische toepassingen? Er zijn een aantal redelijk eenvoudige domotica toepassingen die het wooncomfort meteen verbeteren.
Verlichting: goede verlichting maakt wonen veiliger. Niet alleen buiten, maar ook binnenshuis. Een lamp met bewegingssensor gaat aan als er iemand de ruimte in gaat. Dus niet meer met volle handen op zoek naar het lichtknopje of struikelen over de rondslingerende spullen die je in het donker niet ziet. En met een afstandsbediening kun je alle lampen aan en uit zetten, ook die in dat moeilijke hoekje. Of je past met een druk van de knop de verlichting aan aan de sfeer.
Gordijnen kun je met een afstandsbediening en speciale rails automatisch open en dicht laten gaan.
(Garage)deuren. Heel handig is het op afstand openen van de (garage)deuren als je in de auto zit. En als je in een rolstoel zit is het ook fijn als je de voordeur op afstand kunt openen. Houd wel rekening met het bereik van de afstandsbediening. Je wilt natuurlijk niet voor de deur staan en er achter komen dat het bereik niet voldoende is en de deur niet open gaat.
Huisautomatisering
Met geavanceerde huisautomatiseringssystemen die stopcontacten en lichtpunten centraal aansturen gaat domotica nog een stapje verder. Met deze systemen kun je bijvoorbeeld met één knop alle apparaten en lichten uitzetten als je naar bed gaat. Of de verwarming aanzetten. Je kunt er zelfs acties mee plannen. Bijvoorbeeld dat iedere dag de lichten aangaan en de verwarming aanspringt als je wakker wordt. Handig is dat veel van deze systemen ook met smartphone of tablet bediend kunnen worden en uitgebreid kunnen worden met rookmelders, camera’s, thermostaat-bediening en nog veel meer.
Aanschaf
Domotica is in veel gevallen een waardevolle toevoeging aan je huis. Maar bedenk van te voren wel goed wat je je van je systeem verwacht, nu én in de toekomst.