Succesvolle verbouwing? 10 tips

Het verbouwen van je woning is over het algemeen een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning. Dus hebben we om je op weg te helpen tien tips voor een geslaagde verbouwing op een rijtje gezet.

1 Voorbereiding 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat je op tijd begint met het bepalen van de uitgangspunten. Wat is het budget? Wat wil je laten doen?   
Doe onderzoek, bespreek en maak zichtbaar wat je wensen en eisen zijn. Probeer ook te bedenken wat je in de toekomst zou willen. Als je tijdens  de verbouwing van gedachten verandert kan dat erg veel tijd en geld kosten. 

2 Wensenlijst 

Bedenk wat je wilt. Zo kun je het beste beginnen met het opstellen van een programma van eisen van je woonwensen. Bekijk wat je nu hebt en wat je zou willen. En geef aan welke van die wensen noodzakelijk, belangrijk of ‘best leuk als het kan‘ zijn. Je wensenlijst visualiseren is ook een handig middel. Lees hierover bijvoorbeeld  het artikel 'Toon de vakman je inspiratie’  of ‘Moodboards maken’ . 

3 Centjes 

Zorg dat je financiën op orde zijn! Weet hoeveel je te besteden hebt. Maak als het nodig is ook een afspraak  met de bank voor een eventuele ophoging van je hypotheek.  
Let op: niet iedere verbouwing geeft een waardevermeerdering voor je huis die even groot is als de kosten ervan. Bedenk vooral wat de gewenste verbeteringen je opleveren aan woongenot en hoeveel geld je daarvoor over hebt.  

4 Vergunningen en regels 

Vraag bij de gemeente wat er mogelijk is volgens het bestemmingsplan en het welstandsbeleid. Mocht je een redelijk complexe verbouwing gaan uitvoeren, regel dan een adviseur. Je bent namelijk als opdrachtgever er zelf verantwoordelijk voor dat je verbouwing voldoet aan alle geldende regels. Dus niet de architect, vakman of aannemer! 

5 Advies 

Zoals we hierboven al genoemd hebben: schakel deskundigen in. Een architect, constructeur en goede klusjesman of aannemer zijn bij een grote verbouwing onmisbaar. Ze kunnen je helpen je ideeën te vertalen naar een betaalbare en realistische uitvoering. Ook zorgen goed uitgewerkte plannen ervoor dat een aannemer precies weet wat er verwacht wordt en dat offertes goed te vergelijken zijn. 

voorbeeld van een verbouwing van de badkamer

6 Inclusief 

Het grootste deel van de kosten van een verbouwing wordt bepaald door de bouwkosten. Let dus op dat hier ook sloopkosten en kosten van bijvoorbeeld elektrische installaties in zitten. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor het aanvragen van vergunningen en die van een architect, adviseur en constructeur. Al deze kosten kunnen gefinancierd worden uit je hypotheek. Daarnaast moet je in je budget ruimte opnemen voor kosten voor vloeren, gordijnen, meubels en dergelijke. Als laatste is het slim om een potje ‘onvoorzien’ te reserveren. 

7 Tijd 

Zorg dat je voor het project ruim de tijd neemt. Niet alleen kost een goede voorbereiding tijd, maar ook voor een goede uitvoering heb je tijd nodig. En natuurlijk voor de laatste fase: het afwerken en inrichten. Probeer dus niet een complete verbouwing in een maand te proppen, maar zorg voor een ruime en realistische planning.  

8 Investeer in energie 

Neem, als je het past in je budget, ook de kans aan om te investeren in energiebesparende maatregelen. Als er toch een vakman aan de slag gaat dan kan dat in één moeite door. Uiteindelijk verdienen de kosten zich terug. 

9 Kwaliteit 

Kies niet de goedkoopste vakmensen, maar degene met wie je het prettigste verwacht te kunnen samenwerken. Een goede samenwerking levert uiteindelijk het beste resultaat. Een bouwproces dat stroef verloopt levert vaak meerwerk en dus extra koste op. 

10 Gewoon doen 

Als je alles goed hebt overwogen en een verbouwing is haalbaar: doe het dan! Met de juiste vakmensen wordt het eindresultaat beter dan je had durven dromen. Je zult er dan nog lang woonplezier van hebben. 

 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog