Je huis winterklaar maken

Wil je dat je huis goed de winter door komt? Dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt. Net als bij een auto zorgt een winterbeurt van je huis ervoor dat je huis goed blijft functioneren en je er comfortabel en behaaglijk in kunt wonen

Plat dak

Verwijder bladeren en opgewaaid zand van het dak en controleer de dakdekking op blaasjes, scheurtjes of kleine barstjes. Kleine plekjes kun je vaak zelf repareren. Voor grote plekken kun je beter een vakman inschakelen.

Dakgoot en regenpijp

Kijk of de dakgoot en de regenpijp goed zijn bevestigd. Verwijder bladeren, takken en ander afval uit de dakgoot. Dan kan het water goed weglopen. Het beste kun je dit aan het eind van de herfst doen.
Controleer tijdens het schoonmaken ook meteen de dakgoot op scheuren of lekkages. Kijk onder andere naar de lasnaden tussen de verschillende gootonderdelen. Die kunnen door de temperatuurverschillen scheuren. 
Tip: een boldraadrooster in de regenpijp kan verstoppingen voorkomen, maar het blijft nodig om regelmatig de bladeren te verwijderen.

Schuin dak

Controleer of de dakpannen goed aangesloten en zonder beschadigingen op het dak liggen. Laat  eventuele poreuze of gebroken dakpannen vervangen door een vakman.

Schoorsteen

Heb je een kachel of open haard? Laat dan je schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Dit is de landelijke organisatie van schoorsteenveegbedrijven. Schoorsteenvegers die bij hierbij zijn aangesloten hebben een toelatingsexamen afgelegd en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Tip: controleer met een verrekijker de loodaansluitingen tussen schoorsteen en dak. Zo hoef je zelf het dak niet op. Eventuele beschadigingen kun je door een vakman laten oplossen.

Buitenschilderwerk

Zitten er blaasjes of beschadigingen in je buitenschilderwerk? Werk ze dan nu bij en regel alvast een schilder die het in het voorjaar goed kan aanpakken.

De waterleiding

Tap buitenkranen en leidingen af. Een volle waterleiding kan namelijk vastvriezen en uiteindelijk springen.

De ventilatieroosters

maak de ventilatieroosters schoon en zorg dat ze altijd (een deel) open staan. Je huis moet namelijk warme, vochtige lucht kwijt kunnen.

De verwarming

Regel een controle van je verwarming en ketel door een vakman. Je kunt wel zelf de waterdruk controleren en de verwarming bijvullen.

 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog