Basis gereedschap

Voor sommige klussen heb je echt een vakman nodig. Maar voor de kleinere klusjes kan je heel goed zelf aan de slag. En iedereen kan in principe leren klussen. Maar dan moet je wel het juiste gereedschap in huis hebben. En wat hoort er dan allemaal in die gereedschapskist te zitten?

Als je begint met klussen heb je basisgereedschap nodig. Met het gereedschap kan je minimaal de volgende zaken: timmeren, schroeven, boren, zagen, verlijmen, oude schroeven en spijkers verwijderen en opmeten.

Kwaliteit

Koop gereedschap van een goede kwaliteit. Goedkoop gereedschap is vaak minder sterk en kan gevaar opleveren als het kapot gaat tijdens een klus. Bovendien kun je beter 1 keer in een goed stuk gereedschap investeren dan 10 keer in een goedkoop stuk. Want dan ben je alsnog duurder uit.

(Klauw)hamer

Met een hamer kan je spijkers in hout timmeren, delen aan elkaar bevestigen, of oude spijkers uit hout of muren verwijderen. Dit laatste doe je met een klauwhamer.  Een klauwhamer is een stevige hamer met een klauw aan de achterkant. 
Een hamer is ook geschikt voor licht sloopwerk.

Schroevendraaier

Er zijn diverse soorten schroevendraaiers die je voor verschillende schroeven gebruikt. 
De sleuf- of gleufkopschroevendraaier is geschikt om gewone schroeven met een platte kop in en uit meubels, planken en muren te draaien.
Kruiskopschroevendraaiers kun je voor schroeven met een inkeping in de vorm van een kruisje gebruiken.
TIP: koop een bitschroevendraaier. Dat is een schroevendraaier waarbij je de bovenkant kunt verwisselen. Neemt minder ruimte in dan een hele verzameling schroevendraaiers.

Zaag

Als je planken, gipsplaat of triplex wilt doorzagen kun je het best een handzaag gebruiken. Bijvoorbeeld een kapzaag. De 'kap', de metalen strip aan de bovenkant, geeft de zaag stevigheid, wat het makkelijker maakt om recht te zagen.
Verwacht je ook leidingen of andere metalen delen te moeten zagen dan is het handig om ook een ijzerzaag/metaalzaag in huis te hebben. 
TIP: het zagen van een hoek van 90° of 45° is makkelijker met een verstekbak gebruiken.
TIP: bij zagen geldt altijd: 'aaien', dus niet te veel kracht zetten. Anders blijft de zaag vastzitten in het materiaal.

Tangen

Tangen helpen je vasthouden en los- en vastdraaien. Handig om in je gereedschapskist te hebben zijn de nijptang, de waterpomptang, de combinatietang en de verstelbare moersleutel: de Engelse sleutel oftewel bahco.

Boor

Voor bijvoorbeeld het ophangen van een schilderij heb je een goede boor nodig. Hoewel er ook nog handboren te vinden zijn, werkt bijna iedereen tegenwoordig met een elektrische (schroef)boormachine. Met een (schroef)boormachine kun je niet alleen gaten in hout, metaal of muren boren, maar ook schroeven in- en uit je meubels draaien. De meeste machines worden met verschillende soorten boortjes geleverd. 

Lijm

Het is heel handig om verschillende soorten lijm in je gereedschapskist te hebben. Je hebt naast universele lijm, die bijna alles aan elkaar plakt, ook specifieke lijmen voor verschillende soorten materiaal. Zoals bijvoorbeeld houtlijm of pvc-lijm. 
Je kunt lijm ook gebruiken in combinatie met schroeven en spijkers om een extra sterke verbinding te maken.

Waterpas

Als je iets perfect recht wilt monteren kun je het beste een waterpas gebruiken.

Andere handige dingen voor in de gereedschapskist

  • Meten is weten: gebruik een rolmaat. 
  • Verschillende soorten schroeven en spijkers. Zorg ervoor dat je een aantal standaardmaten en 
  • Een stanleymes is handig om stevige materialen mee te snijden. 
  • Werkhandschoenen om je handen te beschermen tegen verwondingen en weersomstandigheden, maar ook om meer grip te kunnen hebben.
  • En om je ogen te beschermen gebruik je een veiligheidsbril.
  • Potloden/stiften en een klein opschrijfboekje zijn ook nuttig 

Vakmannen

Zelfs met een goedgevulde gereedschapskist kan het zijn dat er klussen zijn die je zelf niet uit kunt voeren. In dat geval vind je op Kluswebsite.nl een geschikte vakman voor jouw klus!

 

 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog