Parket

De meeste mensen vinden parket nog steeds het toppunt van chic als het om vloerbedekking gaat. Het is in veel verschillende tinten en soorten verkrijgbaar en voelt warm aan. Bovendien is het slijtvast als het goed geplaatst en onderhouden wordt.

Parketvloeren zijn er in meerdere soorten. Massief houten vloerdelen (massief parket) of samengesteld op houtbasis, zoals fineerparket of meerlagig parket. Daarnaast heb je synthetische vormen, ook wel laminaatparket of laminaat genoemd. Maar deze houden we buiten beschouwing in dit artikel.

De voordelen van parket als vloerbedekking

Het grootste voordeel van parket is de warme uitstraling door het natuurlijke materiaal met natuurlijke kleuren. 
Daarnaast voelt het warm aan en is het warmte-isolerend.
Parket is ook duurzaam in de zin dat het lang mee gaat. Als je voor parket kiest raden we je wel aan om te zoeken naar parket van gecertificeerd FSC hout. Dan ben je er zeker van dat er geen roofbouw op bossen wordt gepleegd om het parket te produceren.
Heb je vlekken of krassen in je parket? Je kunt deze, zeker bij massief hout, voorzichtig opschuren en opnieuw voorzien van een afwerking. Het is makkelijk schoon te maken en dus onderhoudsvriendelijk.


foto's: Solid Floor (verkrijgbaar via je vakman)

De nadelen van parket

Hoewel parket mooi is, vergt het wel redelijk wat onderhoud ten opzichte van andere vloersoorten. De afwerkingslaag (vernis, olie of was) moet je regelmatig opnieuw aanbrengen om de lange levensduur van je vloer te behouden.
In vergelijking met andere soorten vloerbedekking is parket wel relatief duur. Bepalend voor de prijs is de gebruikte houtsoort, de dikte en hoe massief het hout is. 
Hout is wat ze ook wel een ‘levend’ product noemen. Onder invloed van temperatuur en vochtigheid kan het uitzetten en krimpen. Hier zijn wel oplossingen voor, vraag je vakman om raad.
De meeste houtsoorten zijn niet goed bestand tegen water. Denk dus goed na voordat je ze in bijvoorbeeld de badkamer toepast. En de ruimte direct rondom je aanrecht is misschien ook niet ideaal.

Welk soort parket je ook kiest: laat je goed voorlichten en zorg dat een echte vakman de vloer legt!
 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog