Keuzegids: verf
Je hebt vast ook wel eens voor het schap met verf gestaan, jezelf afvragend welke verf je nu het best kunt gebruiken voor je schilderklus. Natuurlijk kan een vakman je hierover het beste advies geven, maar als je toch zelf aan de slag wil hebben we een aantal tips voor je om te helpen een keuze te maken.
Basissoorten
Heel kort door de bocht: er zijn twee soorten verf.
- Verf op waterbasis, de zogenaamde acrylverf
- Verf op oliebasis, alkydverf
Alkydverven hebben als oplosmiddel (solvent) terpentine en acrylverven hebben als oplosmiddel water. Lakken zijn van oorsprong vaak alkydverf, maar tegenwoordig zijn er ook veel acryllakken op de markt. Latex en andere muurverven zijn vaak acrylverven.
De kenmerken van verf op waterbasis
- droogt snel en is na 6 tot 8 uur weer overschilderbaar
- makkelijk aan te brengen en moet dik worden aangebracht met een langharige kwast
- reukloos
- vergeelt niet
- geverfde oppervlakken kunnen met water gereinigd worden
De kenmerken van water op solventbasis
- lange droogtijd, vaak kan een nieuwe laag pas na 24 uur aangebracht worden
- sterke lucht sneller en dunner aan te brengen dan verf op waterbasis
- goede bescherming tegen weersinvloeden
Let op: je kunt beter geen alkyd- en acrylverven door elkaar te gebruiken. De hechting van de ene op de andere laag kan slecht zijn. Gebruik dus voor de voorbehandeling (primer of grondverf) en de afwerking in beide gevallen òf acryl òf alkyd.
Factoren
Nu de verschillende soorten verf uitgelicht zijn is het tijd voor de andere factoren die van invloed zijn op de soort verf die je kiest voor een project.
- Plek van het schilderwerk
- Materiaal dat geschilderd moet worden
- Functie van het schilderwerk
Plek
Heel simpel: is het object dat je gaat schilderen binnen of buiten? Buiten moet de verf bestand zijn tegen weersinvloeden. Hierbij gaat de voorkeur uit naar alkydverven. Binnen kun je beter acrylverven gebruiken. Deze zijn min of meer reukloos, waardoor je niet dagen in de verflucht zit.
Materiaal Ga je een muur schilderen of je houten kozijnen? Tenzij je eigenwijs bent, zoals ik, gebruik je over het algemeen lakverven voor houtwerk en matte (muur)verven voor muren. Mocht je het toch anders willend doen, vraag dan een schilder om advies (of laat het een schilder doen) of ben bereid om te accepteren dat experimenten kunnen mislukken. In alle situaties moet je natuurlijk wel zorgen dat je de ondergrond goed verfklaar hebt: dus stof- en vetvrij en indien nodig voorbewerkt met een geschikte primer of grondverf.
Functie
Is het schilderwerk decoratief of moet het ook beschermen? Zijn er nog andere factoren die nuttig zijn voor het te schilderen object zoals bijvoorbeeld afneembaarheid of toepasbaarheid in vochtige ruimtes. Bij bovenstaande kenmerken van acryl- en alkydverf kun je al een beetje een idee krijgen van welke verf het best geschikt is, maar ook hier geldt: bij twijfel: raadpleeg een vakman.
Glans
Naast de keuze voor akryl/alkyd, is de glansgraad van de verf ook nog een belangrijke factor. Er zijn verschillende soorten glans beschikbaar. Over het algemeen geldt; hoe meer glans, hoe makkelijker schoon te maken. Een mattere variant laat echter minder oneffenheden zien van de ondergrond.
Mat/zijdeglans verf
Voordelen
- Maskeert oneffenheden
- Minder vatbaar voor zichtbare overlapping van de verfbanen
Nadelen
- Beschermt minder goed tegen vlekken en slijtage
- Schoonmaken is in sommige gevallen minder eenvoudig, al zijn er wel schrobbare muurverfsoorten
Hoogglans verf
Voordelen
- Beschermt goed tegen vlekken en slijtage
- Schoonmaken is eenvoudig
Nadelen
- Oneffenheden zijn sneller zichtbaar
- Vatbaar voor zichtbare overlapping van de verfbanen
Met bovenstaande info moet het je wel lukken om een geschikte verf voor je klus te vinden. Mocht je toch geen zin en tijd hebben voor je verfklus, dan vindt je hier op Kluswebsite.nl de meest geschikte vakman voor je klus. En op Bouwmaat.nl vond je al je schildersbenodigheden en verf!
beeldmateriaal: ColourFutures