Kranen en leidingen schoonmaken

De winter is lijkt nu toch wel echt voorbij te zijn. Een goed moment om even alle kranen en leidingen te controleren en te reinigen.

  1. Check de waterleidingen op scheuren. Vooral leidingen die weinig gebruikt worden moet je extra goed nalopen. Vergeet ook niet de waterleidingen in de kruipruimte. 
  2. Reinig de afvoerleidingen in de keuken en de badkamer. Doe dit met een mengsel van water en natriumcarbonaat (te koop als soda bij supermarkt of drogist) door de afvoerleidingen te gieten. Op deze manier verwijder je in de keuken vet- en etensresten die zich hebben afgezet in de leiding. In de badkamer zal je wel eerst de haren uit het putje en leidingen moeten vissen. Niet het leukste werkje, maar met een paar handschoenen aan is de klus zo geklaard.  En als je het een paar keer per jaar doet blijft het water lekker weglopen.
  3. Controleer de kranen. Kijk of ze loszitten, kalkaanslag hebben of lekken. Vastdraaien kan aan de onderzijde. Kalk verwijder je makkelijk met wat azijn. Vergeet ook niet de straalbrekers los te schroeven en af te spoelen.
  4. Kijk de douchekoppen na en maak ze schoon. Verwijder kalkaanslag door de douchekop los te draaien en te laten weken in een bakje met (verdund) schoonmaakazijn. Gebruik tweederde deel azijn en eenderde deel water. Laat de douchekop een paar uur weken en spoel hem vervolgens goed door met water. Daarna kun je de kop weer aan de slang zetten en lekker douchen.
Tip:  voorkom kalkaanslag bij je douchekop door de kop na het douchen af te drogen met een zachte, droge handdoek.

Meer handige schooonmaaktips:

Kitranden controleren 
Schimmel in de badkamer 
Voorjaarsschoonmaak 
Ramen zemen 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog