5 werkzones van de keuken
Een fijne keuken heeft niet alleen een mooi design, maar is ook makkelijk schoon te maken, duurzaam en natuurlijk ook functioneel. Maar wat is nu eigenlijk een functionele keuken?
De zones van de keuken
Vroeger was de keuken ingedeeld volgens de 'werkdriehoek': fornuis, koelkast en werkblad. Maar er is veel veranderd en tegenwoordig hebben we het over vijf werkzones die met elkaar verbonden zijn. Deze werkzones zijn gebaseerd op de verschillende elementen van de keuken. De plaats van de zones ten opzichte van elkaar bepaalt voro een groot deel hoe efficient je in de keuken kunt bewegen en werken.
Zone 1: spoelen en afval
Zone 2: voorbereiden
Zone 3: koken
Zone 4: bevoorraden
Zone 5: opbergen
Zone 1: spoelen en afval
De spoelbak kun je zien als het centrale punt in de spoel- en afvalzone. Als je rechtshandig bent, is het handig als de de vaatwasser links van de spoelbak staat. Zo kun je makkelijk etensresten met de rechterhand van de vaat schrapen of spoelen en dan de vaat in één beweging met de linkerhand in de vaatwasser zetten. Dan hoef j ehet niet eerst weer op het werkblad te zetten.
Zone 2: voorbereiden
In een optimaal ingerichte keuken zit de zone voor het voorbereiden rechts van de spoel- en afvalzone. Dan heb je een werkblad om te hakken, snijden, kneden enz.
Zone 3: koken
De kookzone moet direct naast de voorbereidingszone liggen. De ruimte rond de kookplaat moet worden ingericht op basis van jouw kook- en bakbehoeften en daar moet je moet de potten, pannen en andere belangrijke keukenspullen direct bij de hand hebben. De oven hoort ook bij de kookzone, maar hoeft geen centrale plaats in de keuken in te nemen, omdat je de oven minder vaak gebruikt dan de kookplaat.
Zone 4: bevoorraden
De voorraadzone is het gebied rond de koelkast. Het is handig als dit dicht bij de kookzone ligt. Dan kun je tijdens het koken snel bij de kort houdbare producten in de koelkast/vriezer en de lang houdbare producten in de andere kasten.
Zone 5: opbergen
De opbergzone is het gebied waarin de extra hulpmiddelen, keukenmachines, schalen enz. worden bewaard. Denk aan de dingen die je niet dagelijks gebruikt, en die dus ook geen centrale plaats in de keuken hoeven in te nemen. Compromis Het lukt natuurlijk niet altijd om de keuken helemaal volgens de vijf werkones in te richten. Veel hangt af van de vorm en de grootte van de ruimte en plaatsing van ramen en deuren. Een vakman kan je helpen bij het zo praktisch mogelijk maken van je keuken.
Meer keukeninspiratie
Kies je keukenblad
Kamergeheim: Keuken
Minimale keuken, maximaal gebruik
Volg het bord Woondromen - Keuken van Kluswebsite.nl op Pinterest.