De ideale eetkamer

Vind jij het ook zo lekker om aan het eind van de dag lekker relaxed aan je avondeten te zitten? Hiervoor is een goed ingerichte eethoek een belangrijke voorwaarde. In dit artikel leggen we de basisprincipes uit voor een ideale eethoek. Het zijn natuurlijk wel richtlijnen, want de keuzes die je zelf maakt voor soort en formaat van stoelen en tafel bepalen de definitieve opstelling.

De tafel

Ga je voor een ronde of een rechthoekige tafel? Als je wilt weten wat de ideale afmetingen zijn voor een tafel bij jou in huis dan moet je rekening houden met je eigen lengte (en die van je huisgenoten), de beschikbare ruimte en het aantal mensen dat je comfortabel kwijt wilt aan de tafel. Een ideale tafel is ongeveer 75 centimeter hoog.

Rechthoekige tafel

De breedte is afhankelijk van het aantal personen aan tafel. Als je met z'n tweeën bent  is 70 centimeter voldoende. Maar wil je eten met acht personen, dan heb je een breedte van minstens 250 centimeter nodig.

Afmetingen van de ronde eettafel

Aan een ronde tafel zit je comfortabel als je een ruimte hebt van circa 60 centimeter breed. Kies je voor een ronde tafel dan is het  van belang dat je weet wat de minimale diameter moet zijn. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal personen dat om de tafel moet zitten. Grofweg kun je deze afmetingen aanhouden voor ronde tafels: 

Eetkamerstoel

En last but not least: de eetkamerstoel. Het comfort van je eetkamerstoel is belangrijk, of je nu van lang tafelen houdt of niet. De gemiddelde zithoogte voor een eetkamerstoel is 40-45 centimeter. De ideale breedte is 45 centimeter. De zithhoogte moet ook goed aansluiten bij de hoogte van de tafel. Wil je graag een eetkamerstoel met armleuningen, houdt er dan rekening mee dat deze ook onder de tafel passen. Zo nemen ze niet alleen minder ruimte in, maar het staat ook mooier én kun je je stoel beter aanschuiven.

Indelen van de eethoek

Meestal wordt de eethoek afgestemd op vier, vijf of zes personen. Afhankelijk van de vorm en grootte van de eettafel en eventuele andere meubels en de ruimte, kun je de eethoek op verschillende manieren indelen. Heb je bijvoorbeeld een rechthoekige eettafel en vier of vijf stoelen eromheen, dan is het logisch om de korte zijde tegen een muur te plaatsen. Ook als je met z’n zessen bent kun je dit doen, maar dan moet de tafel wel lang genoeg zijn voor drie stoelen aan beide zijden. 

Verlichting

Goede verlichting is ook belangrijk in de eethoek. Je hoeft niet ieder pukkeltje op het gezicht van je overbuurman of -vrouw te zien, maar je wilt nog wel kunnen zien wat er op je bord ligt. Ook wil je je hoofd niet stoten en je tafelgenoten kunnen zien zonder dat er een lamp in de weg zit. Houdt dus rekening met: 

  • Hoogte. Idealiter hangt een lamp tussen de 60 en 75 centimeter boven de tafel, gerekend vanaf het tafelblad. Natuurlijk is de hoogte van de ruimte, het formaat van de lamp en de hoogt waarin de tafel staat en die van de tafel zelf.
  • Vorm. Het is niet alleen mooi als de vorm van de lamp en de vorm van de tafel overeenkomen, maar ook praktisch. Zo heb je namelijk meteen een goede verdeling van het licht. Maar wil je toch een ronde lamp boven je rechthoekige tafel, kies er dan voor om er meer dan één op te hangen. 
  • Lichtopbrengst. Voor de gouden middenweg tussen fel licht en niet kunnen zien wat er op je bord licht kun je kiezen voor een dimmer. Een alternatief is een lamp die het licht diffuus verspreidt, oftewel een grote lichtcirkel heeft. Dit is niet alleen sfeervoller, maar ook praktisch. Zo verlicht je namelijk een groter deel van de tafel.
  • Aantal. Zorg ervoor dat er voldoende lampen hangen om iedereen aan tafel van genoeg licht te voorzien. Bij een grote (rechthoekige) tafel kan dat betekenen dat je meer dan één lamp moet ophangen.

tekeningen: Flinders.nl

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog