Schilderen Toen & Nu

We zijn het er allemaal over eens: schilderen is en blijft een mooi vak. Het is een beroep waar de schilder zelf maar al te graag over praat. Zeker wanneer er een ‘oude rot’ naast een ‘jonge hond’ gezet wordt, gebeurt er iets bijzonders. We nodigden schilders Erik Rokebrand (50) en Marcin Lewczuk (27) uit bij Bouwmaat Hilversum om van gedachten te wisselen. Wat maakt iemand eigenlijk een goede schilder? Hoe belangrijk is productkennis? Wat volgde, was een bevlogen gesprek vol goed advies.

Zowel Erik als Marcin zijn veel geziene gasten bij de Bouwmaat in Hilversum. De twee ontmoeten elkaar vandaag aan de voor hen bekende koffietafel van deze vestiging. We hebben te maken met twee ondernemers, die na hun opleiding vrijwel direct voor zichzelf begonnen. Erik startte zijn bedrijf 18 jaar geleden, Marcin is 7 jaar eigen baas en 8 jaar schilder. Erik: “Mijn ervaring heb ik eigenlijk allemaal in de praktijk opgedaan. Gewoon door het te gaan doen en dingen te ondervinden.” Marcin kijkt met enig ontzag naar zijn oudere collega: “Ik geloof dat je alleen maar een goede schilder kunt worden door ervaring.”
 

“Een goede schilder besteedt veel aandacht aan de ondergrond”

Aandacht voor lange termijn

Ervaring is belangrijk. Maar wat maakt dan precies dat iemand een goede schilder is? Marcin: “Ik denk dat een goede schilder altijd kijkt  naar kwaliteit, ook op de lange termijn. Het werk moet er niet alleen goed uitzien als je klaar bent met een klus. Als je acht jaar later terugkomt, moet de verf er ook nog goed op zitten. Een goede schilder besteedt daarom veel aandacht aan de ondergrond zoals ontvetten, schoonmaken, schuren, gronden enz.”. “Ik ben zo blij dat je dat zegt”, reageert Erik. “Ik zie namelijk vaak bij jongere schilders dat ze zich echt alleen maar met het schilderwerk willen bezighouden. Ik leg ze altijd uit dat de laatste laag misschien wel het minst belangrijk is. Het begint allemaal daarvoor. Probeer eerst die onderlaag maar eens goed te krijgen, daar moet je veel aandacht aan schenken. Pas daarna komt het schilderen.”

Kwaliteit leren te verkopen

Een goede voorbereiding en aandacht voor de lange termijn vinden beide schilders van belang. Deze kwaliteit blijkt soms wel moeilijk te verkopen, omdat de klant niet altijd ziet wat je aan voorbereiding doet. Erik: “Op het moment dat ik de deur uitstap, ziet het werk er hetzelfde  uit als bij iemand die geen aandacht schenkt aan het veredelen van hethout.” Marcin vult aan: “Ik probeer ook altijd aan klanten uit te leggen dat schilderen meer is dan dingen glanzend maken. Ik vertel dat ze me nog jaren dankbaar zullen zijn voor de tijd die ik stop in de voorbereiding. Ik merk gelukkig dat steeds meer mensen dat begrijpen.”

Goede productkennis is essentieel

Erik heeft op het gebied van vakmanschap nog een welgemeend advies aan zijn jongere collega: “Toon inzet, wees leergierig en houd je productkennis op peil. Begrijp wat je doeten welk effect je productkeuze heeft op je werk. Ik ben zelf jaren op zoek geweest naar de voor mij ideale combinatie van producten.” Marcin: “Dat is een goede tip. Ik maak zelf eerlijk gezegd te weinig tijd om alle folders door te lopen. Zelf leer ik veel via YouTube. Technieken die ik daar zie, oefen ik in mijn eigen garage. Ook kom ik hier bij Bouwmaat steeds innovaties tegen die ik kan gebruiken. Denk hierbij aan demo’s tijdens de vakavonden die regelmatig door Bouwmaat worden georganiseerd. Zo word ik elke dag een beetje beter in mijn vak."


Naam:    Erik Rokebrand
Bedrijf:    Rokebrand Schilders
Werkt sinds:   1999 als professional

Belangrijkste leermoment:

“Het belangrijkste wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat je boven alles een goed gevoel moet hebben over hetgeen je doet. Dit zorgt voor een beter eindresultaat en voor mooiere klussen.”

Mooiste klus:

“De volledige renovatie van een groot hoekpand op de Mariaplaats 3-5 in Utrecht. Deze had ik volledig in mijn beheer. Het houtsnijwerk, de voegen, de profielen en het schilderwerk, alles is weer als nieuw.”

Naam:    Marcin Lewczuk 
Bedrijf:    DHM Renovatie   
Werkt sinds:   2009 als professional

Belangrijkste leermoment:

“Het belangrijkste wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat je nooit de kwaliteit van je werk uit het oog mag verliezen. Het gaat niet om snel schilderen maar om het resultaat op de lange termijn.”

Mooiste klus:

“Het schilderen van een kantoorpand in Aalsmeer. Door de aanwezige schilderkunst op de muren, was het een erg bijzondere plek om te werken.”

 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog