Aangepast sanitair

Ook als je ouder wordt of een beperking hebt wil je graag zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen in je huis. Om dat mogelijk te maken kan je huis op verschillende manieren aangepast worden. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de badkamer, een van dé plekken waar het dagelijks comfort erg belangrijk is.

Praktisch

Bad vs. douche
Als je ouder wordt is het moeilijker om een normaal bad in- en uit te stappen. Je kunt dan je gewone ligbad door een variant met een lage instap of deur vervangen. Of vervang het bad door een vlakke douchevloer met goede antislip. 
Als je al een douche hebt kun je denken aan het plaatsen van een klapstoeltje aan de wand of een los zitje. Nieuw zijn de ‘staldeuren’ voor in de douche; een deur die in twee delen opengaat, waarbij het onderste deel ongeveer 80 centimeter hoog is. Als de onderdeur dicht is kunt u geholpen worden zonder dat de hele badkamer of de hulpverlener nat wordt. 
Zorg wel dat de douche groot genoeg is. De minimale afmetingen voor een douche zijn toch wel 90x90 centimeter. In een kleiner douche zit je al snel met je knieën tegen deur of muur als je een krukje of stoeltje wilt plaatsen. Er blijft dan geen ruimte voor beweging over.

Aangepast sanitair: douches met vlakke vloer en zitje

Wastafels
Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar ook voor een wastafel is het belangrijk dat deze op de juiste hoogte hangt. Er bestaan dan ook wastafels die traploos verstelbaar zijn in hoogte. Handig als je in een rolstoel zit en je partner niet, of als je verschilt in lengte.

Beugels
Zowel bij douche, bad, als toilet is het handig om beugels te installeren. Beugels maken niet alleen dat je makkelijker kunt opstaan,  maar kunnen ook zorgen dat je comfortabel zit. Tevens zorgen beugels voor een stevige grip op plekken waar je het nodig hebt, bijvoorbeeld bij bad of douche.

Aangepast sanitair in de badkamer: beugels en in hoogte verstelbare wastafel

Esthetisch

Met aangepast sanitair blijft de badkamer comfortabel en kan er misschien langer zelfstandig thuis gewoond worden, ook bij beperkingen. Maar dat betekent niet dat er  ingeleverd moet worden op esthetisch gebied. Het oog wil tenslotte ook wat. Gelukkig zijn de huidige collecties aangepast sanitair nauwelijks meer van regulier badkamer sanitair te onderscheiden. 

Meer lezen over langer blijven wonen in je eigen huis?

Langer zelfstandig door aanpassingen 
Levensloopbestendig (ver)bouwen 
Slimmer wonen met domotica 

Meer lezen over badkamers?

Je eigen spa        
Vijf voordelen van een nieuwe badkamer!            
Vraag-maar-vrijdag: badkamer           
Badkamer trends 2016        

Vakman

Ben je van plan je badkamer aan te (laten) passen? Schakel dan een vakman in die je kan helpen. Een goede vakman denkt met je mee over de oplossingen die in jouw situatie het beste zijn.

 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog