Houtrot repareren

Houtrot is in ons natte klimaat een regelmatig voorkomend probleem. Doordat het hout niet goed kan ventileren of drogen kunnen er schimmels groeien die het hout aantasten. Het is belangrijk om sporen van houtrot direct aan te pakken om erger te voorkomen. Lente en zomer zijn ideale periodes om dit soort reparaties aan te pakken.

Hoe herken je houtrot?

Houtrot is, zoals de naam al zegt, ziek, rottend hout. Het onstaat als hout langere tijd erg vochtig is. Houtrot maakt het hout zacht. Onder verflagen is het niet altijd goed te zien, maar als je met een schroevendraaier heel gemakkelijk het hout in kunt steken, heb je last van houtrot.

Hoe behandel je houtrot?

Om te beginnen moet je het zachte hout zo ver mogelijk verwijderen. Zolang het gat niet te groot is hoef je niet meteen het hele stuk hout te vervangen, maar kun je het repareren. Zorg dus dat je al het rotte hout weg steekt en laat het hout dan eerst goed drogen. 
Let op: er mag absoluut geen rot hout achterblijven omdat dan het verrottingsproces van binnenuit verder gaat! Het beste kun je naast het rotte hout ongeveer 1 cm gezond hout verwijderen, dan weet je zeker dat al het rotte hout weg is. Als het hout droog is kun je gaan beginnen met behandelen.
Als eerste breng je houtrotstop aan, hiermee kun je schimmels en organismen in het hout doden. Laat ook dit goed drogen.

Hierna kun je het hout gaan vullen. Als er een groot gat is ontstaan kun je het opvullen, bijvoorbeeld met een kleiner stukje hout. Maak de houtrotvuller klaar volgens de gebruiksaanwijzing en breng aan op het hout. Strijk glad met een schoon plamuurmes en verwijder overtollige resten meteen. Laat goed drogen en werk af door te schuren, gronden en te lakken.

Expert

Hoewel houtrotbenhandeling een klus is die een handige doe-het-zelver best zelf zou kunnen uitvoeren, is het wel verstandig om het door een vakman te laten doen. Een goede vakman heeft kennis en ervaring en weet precies hoe hij te werk moet gaan in iedere situatie.

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog