Duurzame badkamer

Toe aan een nieuwe badkamer? Grijp dan je kans om te kiezen voor milieu- en geldbesparende oplossingen.

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat het grootste deel van de milieubelasting van het bad, de douche, het toilet en wandtegels, in de productie zit: het gebruik van grondstoffen en de energie (uit fossiele brandstoffen) die nodig is voor bewerking en het transport. De voornaamste manier om milieubelasting te verminderen is om te zorgen dat de badkamer en toilet zo lang mogelijk mee gaan. 

Duurzame productie

Het is niet altijd even makkelijk om te zien hoe duurzaam een product is geproduceerd. Maar kijk of je op de verpakking logo's vindt die aangeven of bijvoorbeeld FSC-hout is gebruikt of dat er volgens het Cradle2Cradle-principe wordt gewerkt. Kun je niets vinden op de verpakking, neem dan een kijkje op de website van de leverancier. Want die kan best al duurzaam bezig zijn, maar nog niet in aanmerking kunnen komen voor een certificaat.

Water besparen

Met speciale koppelingen voor je kranen en waterbesparende douchekoppen kun je al heel wat water (en dus geld) besparen. Maar de makkelijkste manier om water te besparen is toch echt korter douchen!

Tip: Als de douchekop een groene Kiwa ‘laag verbruik’- sticker heeft weet je zeker dat hij getest is op kwaliteit en dat het verbruik laag is.

Je douche is namelijk de grootste waterverbruiker in huis. Gemiddeld sta je bijna acht minuten per keer onder de douche. Als je die tijd met twee minuten verkort scheelt dat in een gemiddeld huishouden ongeveer 9.400 liter warm water per jaar! Wil je per se lang douchen, denk dan eens na over de aanschaf van een douche met warmte-terugwin-systeem die de warmte van het water terugwint om nog een keer te gebruiken. Of een douche die het water filtert en hergebruikt tijdens je douchebeurt. 

Tips voor een korte, heerlijke douche
* Douche 5 minuten. Neem een leuke douchetimer, eierwekker of zandloper die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Of zet de timer van je telefoon.
* Gebruik een waterbesparende douchekop. Bij voorkeur een die maximaal 7 liter per minuut doorlaat.
* Installeer een thermostaatkraan. Dan is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur.

Energie besparen

Ook op energie kun je besparen in de badkamer. Als je toch gaat verbouwen, kies dan bijvoorbeeld voor vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt voor een constantere en gelijkmatige verwarming in de badkamer. Hierdoor kost het minder energie om de badkamer te verwarmen in vergelijking met een conventionele radiator.
Of zorg dat je de verwarming alleen aan zet als je de badkamer gebruikt.
Vergeet niet dat je ook energie kunt besparen met verlichting! Gebruik LED-verlichting en maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht. Als je ramen in je badkamer hebt kun je beter mooie lichtdoorlatende gordijnen nemen dan de boel dicht maken met bijvoorbeeld jaloezieën en dan de lichten aan te doen. Heb je geen natuurlijk licht in de badkamer? Overweeg dan de aanschaf van een daglichtsysteem. 

Andere besparende maatregelen voor badkamer en toilet

  • Als je per se een bad wilt neem dan een acryl bad, dit houdt het water langer warm
  • Isoleer je bad
  • Neemt het kleinste bad waar je mee uit de voeten kunt
  • Kies je voor tegels? Neem dan de dunst mogelijke. Scheelt weer in materiaal. Keramiek heeft hoge productiekosten en is niet te recyclen.
  • Zorg voor goede installatie én ventilatie. Dit komt de levensduur van je badkamer ten goede.
  • Overweeg de aanschaf van een zonneboiler, die zonne-energie opslaat om water te verwarmen.
  • Een randloos toilet gebruikt minder water dan een standaard toilet.

Meer lezen over badkamers?

Badkamertrends 2017
Je eigen spa        
Vijf voordelen van een nieuwe badkamer!            
Vraag-maar-vrijdag: badkamer           
Badkamer trends 2016
Aangepast sanitair        

Vakman

Genoeg inspiratie gehad en wil je aan de slag? Voor sommige werkzaamheden zoals leidingen (ver)leggen en tegelen kun je beter een vakman inschakelen. 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog