Verlichting: lichtplan maken

Licht kan veel doen met de sfeer in een ruimte. En iedere lamp heeft een eigen functie. Met de ene lamp zorg je voor een fijne sfeer en met de andere licht je een schilderij mooi uit of lees je een lekker boek. Wil je functionele én sfeervolle verlichting in je huis, maak dan eens een lichtplan. Maar voordat je we uitleggen hoe je een lichtplan moet kunt maken kijken we eerst naar de verschillende functies van verlichting.

Soorten verlichting

1 Basisverlichting

De verlichting die je als eerste aan doet als je een kamer binnenkomt. Deze verlichting zorgt ervoor dat de kamer gelijkmatig belicht wordt. Dat wil zeggen zonder veel effecten of grote contrasten. Voorbeelden van basisverlichting zijn plafondlampen, hanglampen of inbouwspots.

Tip: als je je basisverlichting ook wilt inzetten voor sfeer, installeer dan dimmers waarmee je de helderheid van het licht kunt regelen.

2 Functionele verlichting

Zorgt dat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Functioneel licht schijnt rechstreeks op één plek en verhoogt daar de zichtbaarheid. Dus de lamp boven de eettafel, spots boven je keukenwerkblad of die handige leeslamp. Voor functioneel licht kun je het beste een koele kleur kiest. En vergeet niet je functioneel licht tegellijk t egebruiken met basislicht, hiermee verkom je vermoeide ogen.

3 Accentverlichting

Wordt gebruikt om, door middel van wandlampen en richtbare (klem)spots, een specifiek object uit te lichten, zoals een kunstwerk, boekenkast of bijzondere plant. 

Tip: maak niet te vaak gebruik van accentverlichting. Dan verdwijnt het effect.

4 Sfeerverlichting

Voegt door middel van licht sfeer toe aan de ruimte. Sfeerlicht is diffuus, indirect licht dat zich in alle richtingen verspreidt. Het mooiste effect bereik je door de sfeerverlcihting op verschillende hoogtes toe te passen. Bijvoorbeeld met een vloerlamp, wandlamp en tafellamp. Sfeerverlichting heeft het meeste effect als je kiest voor een warme kleur lichtbron.

5 Decoratieve verlichting

Heeft zoals de naam al aangeeft alleen een decoratief effect. Je kunt het dus niet gebruiken voor het verlichten van de ruimte, maar geven wel sfeer. Lavalampen, kerstverlichting en de momenteel populaire lichtbakken met tekst zijn voorbeelden van decoratieve verlichting.

Lichtplan maken

Stap 1

 • Teken de kamer(s) waar je een lichtplan voor wilt maken op ruitjespapier. Je kunt hiervoor ook ons voorbeeld gebruiken.
 • Geef allle vaste elementen aan (deuren, ramen, verwarming etcetera).
 • Teken de (grote) meubels in zoals bank, tafel en stoelen, kasten en natuurlijk de televisie
 Tip: als je de plattegrond op schaal tekent, bijvoorbeeld 1:50 (1 cm op de tekening is 50 cm in realiteit) krijg je een goed overzicht van de ruimte. 

Stap 2

 • Noteer de activeiten in de ruimte. Het is natuurlijk mogelijk dat een plek meerdere activiteiten heeft. Zo kun je bijvoorbeeld de woonkamer gebruiken voor het gezellig kletsen met bezoek, maar ook om tv te kijken. Of de eettafel waar je 's avonds aan eet gebruik je overdag om aan te werken.
 • Geef aan of er elementen zijn die je wilt accentueren, zoals een kunstwerk, boekenkast of plant

Stap 3

 • Geef aan welke verlichting je nodig hebt. Gebruik een ander symbool en kleur voor elke soort verlichting. In ons voorbeeld staan een aantal symbolen die je zou kunnen gebruiken.
 • Start met de basisverlichting (plafondlampen, spots). Creëer een gelijkmatig licht in de ruimte.
 • Bepaal de accentverlichting, bijvoorbeeld op de boekenlast of een kunstwerk
 • Plaats de functionele verlichting, zoals leeslamp.
 • Bepaal waar je sfeerverlichting wilt hebben. Denk aan tafellampen of een kleine lamp op de grond. 

Stap 4

 • Geef aan waar er lichtschakelaars en stopcontacten in de ruimte zitten. Dan zie je snel of er genoeg zijn, of dat er misschien nieuwe aangelegd moeten worden door een vakman.
 • Vergeet niet aan te geven welke lampen je wilt kunnen dimmen.

Vakman inschakelen

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan een vakman in. Een elektricien kan je bijvoorbeeld helpen met het ophangen en aansluiten van verlichting en met het aanleggen van nieuwe stopcontacten en schakelaars. En misschien ook wel met een lichtplan. Vaak kunnen stylisten en interieurontwerpers je hier ook mee helpen.

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog