Het dak er af

Een nieuw dak …. Een van de dingen die je hoopt nooit te hoeven vervangen aan je huis. Maar als het dan toch zover is dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Gemeente

Als het dak vervangen moet worden kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Bijvoorbeeld als de draagconstructie veranderd moet worden. Of als je een ander soort dakbedekking wilt toepassen.
Bij de gemeente kunnen ze je informeren over de procedure van een vergunning aanvragen. Ook handig: als je toch bij de gemeente bent, is het slim ook even navraag te doen naar subsidieregelingen. Zo hebben veel gemeentes subsidies voor isolatie.

Buren

Als je in een rijtjeshuis woont is het van belang de buren op tijd op de hoogte te brengen van je plannen. Een renovatie duurt algauw een paar weken en zal allicht ook voor overlast voor de buren zorgen. Je moet natuurlijk ook contact opnemen met de buren als je besluit een andere soort dakbedekking te nemen. En misschien willen ze zelfs mee doen met de renovatie! Kan weer in de kosten schelen.

Dakconstructie

Laat ook altijd controleren of de constructie van het dak ook vervangen moet worden. Als dit namelijk het geval is moet je ook een constructeur inschakelen. Een constructeur maakt een tekening van de constructie en berekent de belastbaarheid van de gevel. Naar aanleiding daarvan kan ook de keuze voor dakbedekking worden gemaakt.

Soorten dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking. De keuze is afhankelijk van of je een plat dak of een schuin dak hebt.

Schuin dak

  • Dakpan. Keramisch of beton. Keramische dakpannen zijn onderhoudsvriendelijk, gaan lang mee, zijn kleurvast en beschikbaar in verschillende modellen en maten. Betonnen dakpannen zijn goedkoper te verwerken, maar wel gevoeliger voor vuil en algengroei.
  • Metaal, denk bijvoorbeeld aan koper, zink, lood of staal. Metalen daken hebben een lange levensduur, zijn brandveilig, weerbestendig en hebben geen last van rot of ongedierte. Het is wel kwetsbaar voor deuken.
  • Riet of kunstriet. Stijlvol, past bij verschillende bouwstijlen. Vergt wel veel onderhoud en is brandgevoeliger dan andere daken

Plat dak

  • Kunststof. Gaat ongeveer 25 jaar mee. Geen verhitting nodig bij plaatsing. 
  • Bitumen. Waterdicht en hecht goed. Gaat ongeveer 30 jaar mee.
  • Rubber. Rotbestendig, bestand tegen logen en zouten en extreme temperaturen. Gaat ongeveer 40 jaar mee. 

Extra’s

Als je toch je dak moet vervangen, denk dan ook eens na over extra’s. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van dakkapellen of dakramen, zonnepanelen, of een schoorsteen. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om goede dakisolatie te plaatsen.

 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog