Levensloopbestendige badkamer

Nederland vergrijst. Het aandeel mensen van 65 jaar of ouder is de afgelopen tijd toegenomen tot 18,6%. Daar komt bij dat we ook nog eens langer leven. De gemiddelde leeftijdsverwachting is inmiddels ruim 81 jaar. Dit betekent dat woonbehoeften gaan veranderen. Ook omdat de nieuwe generatie ouderen steeds vaker en langer in de eigen woning wil of moet blijven wonen. Het oude vertrouwde huis zal dan aangepast moeten worden naar de komende levensfasen.

 

Een aangepaste badkamer

De badkamer is een plek die vaak als eerste wordt aangepakt. Voor de meeste mensen is de badkamer dé plek om te ontspannen. Helaas kan het op latere leeftijd een onveilige plaats worden. In bad stappen of over randen, het is allemaal niet meer zo makkelijk. Het blijft echter wel de ruimte voor persoonlijke verzorging. Een plek die dagelijks wordt gebruikt. Gelukkig is er veel mogelijk om een veilige maar ook mooi ingerichte badkamer te hebben.

Veilig douchen

Prettig en veilig douchen kan bijvoorbeeld dankzij een douchezitting. Hierdoor kan je tijdens het douchen blijven zitten en uitrusten. Dit verkleint de kans op vallen en vergroot het gevoel van veiligheid. De doucheruimte kan natuurlijk ook worden voorzien van douchehandgrepen zodat je makkelijker en veiliger kunnen staan. Ben je afhankelijk van een rolstoel of een rollator, dan kun je kiezen voor een slimme waterkering drempel. Zo blijft de douche ook met deze hulpmiddelen goed bereikbaar.

Makkelijk in bad

Bij een verbouwing van de badkamer wordt het bad regelmatig vervangen voor een goed bereikbare inloopdouche. Wil je toch gebruik blijven maken van het comfort van een bad? Denk dan aan oplossingen als een instapbad, badlift of relatief simpele toevoegingen als een badplank of badzitje

Hulp bij toiletteren

Uiteraard zijn er ook tal van mogelijkheden om het gebruik van het toilet en de wastafel makkelijker te maken. Toilet-, wastafel- en wandbeugels zorgen ook hier voor meer grip en dus veiligheid. Daarnaast kan er worden gedacht aan het plaatsen van een bidet of een toilet met spoel- en föhninstallatie. Zo wordt persoonlijke reiniging makkelijker. Gebruik van de wastafel kan worden vergemakkelijkt door het plaatsen een kantelbare spiegel die ook in zittende positie te gebruiken is.

Denk aan de toekomst

Bedenk als je de badkamer wilt gaan verbouwen hoe lang je verwacht nog in het huis te blijven wonen. Heb je al nagedacht over "later", als je misschien minder mobiel bent? Nu is het moment om met een paar simpele aanpassingen klaar te zijn voor de toekomst. En een goede vakman kan je hier natuurlijk mee helpen.

Meer lezen over langer blijven wonen in je eigen huis?

Langer zelfstandig door aanpassingen
Levensloopbestendig (ver)bouwen
Slimmer wonen met domotica
Aangepast sanitair

Meer lezen over badkamers?

Je eigen spa
Vijf voordelen van een nieuwe badkamer!
Vraag-maar-vrijdag: badkamer
Badkamer trends 2016

Kijk voor handige producten voor een levensloopbestendige badkamer op Bouwmaat.nl

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog