Alarmsysteem kiezen
Vakantietijd. Voor inbrekers een hele drukke tijd. Veel mensen zijn langere tijd van huis. Maar met een alarminstallatie kun je de kans op een inbraak aanzienlijk verminderen. Helaas is het kiezen van een goed alarmsysteem dat is afgestemd op jouw situatie niet makkelijk. Met onderstaande stappen helpen we je een eindje op weg. En als je er ondanks onze tips toch niet uitkomt: vraag dan een vakman om raad.
- Waarom een alarmsysteem
- Draadloos versus bedraad
- Sensoren (detectie)
- Sirene / flitsers
- Instellingen deelalarm en vertragingen
- Installeren
- Meldingen
1 Waarom een alarmsysteem
De veiligheid van jezelf en je spullen is natuurlijk belangrijk. Dus zorg je bijvoorbeeld voor goede sloten, dat je spullen uit het zicht liggen of andere manieren om te voorkomen dat er ingebroken wordt. Een alarmsysteem is een goede toevoeging op de andere preventiemiddelen. Het werkt niet alleen preventief, maar als er daadwerkelijk ingebroken wordt dan gaat er een alarm af en zal de inbreker zich hoogstwaarschijnlijk snel uit de voeten maken.
2 Draadloos versus bedraad
Er zijin verschillende soorten alarmsystemen: draadloze en bedrade. Beide systemen zijn betrouwbaar. Draadloze systemen zijn wel makkelijker te installeren, waardoor de totale kosten lager zullen liggen. Maar je moet wel de levensduur van de batterijen wel in de gaten houden. Let er wel op dat je verzekering akkoord gaat met een draadloos systeem. In incidentele gevallen heb je een bedraad sysyteem nodig.
3 Sensoren (detectie)
Bij een alarmsysteem zijn er 3 sendoren mogelijk die de inbraak merken: bewegingsmelders, magneetcontacten en glasbreuksensoren.
- Magneetcontacten op ramen of deuren signaleren dat raam of deur geopend wordt. Dit systeem is praktisch als er maar een manier is om een ruimte binnen te komen.
- Glasbreuksensoren werken bij meerdere ramen in een ruimte. Gelukkig reageren ze vaak ook op het geluid van brekend glas, waardoor je maar 1 sensor in de kamer nodig hebt.
- Een bewegingsmelder reageert op bewegende warmtebronnen en kunnen daarmee een redelijk groot oppervlakte beschremen. Nadeel is wel dat de inbreker al binnen is voordat het alarm afgaat.
4 Keuze sirene / flitsers
Sirenes en flitsers werken voornamelijk om af te schrikken. Een sirene of flitser binnen is er om de inbreker af te schrikken als hij eenmaal binnen is. En natuurlijk om slapende mensen wakker te maken.
Een buitensirene of flitser is niet alleen preventief, maar kan ook de omgeving op de hoogte stellen van het misdrijf.
5 Instellingen deelalarm en vertragingen
Veel alarmsystemen hebben mogelijkheden om het alarm op je wensen af te stellen. Denk bijvoorbeeld aan een deelalarm. Daarmee kan je een deel van de sensoren uitschakelen, terwijl de rest aan blijft. Op die manier kun je bijvoorbeeld 's nachts in een deel van het huis bewegen, terwijl de rest van het huis beveiligd is met het alarm.
Ook handig: in-en uitloopvertraging. Hiermee kun je na het in- of uitschakelen van het systeem nog een bepaalde tijd langs de sensor lopen voordat het alarm definitief in/uitschakeld.
6 Installeren
Zelf installeren of laten doen? Dit hangt voor een deel af van het systeem dat je kiest. Draadloze systemen zijn voor de gemiddelde doe-het-zelver zonder problemen zelf op te hangen. Vaak zijn ze voorgeprogrammeerd en hoef je alleen de centrale te plaatsen en te verbinden met de telefoonlijn. En natuurlijk de batterijen in de sensoren plaatsen voordat je die ophangt.
Natuurlijk kun je ook je systeem laten installeren door een gespecialiseerde installateur. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt.
7 Meldingen
Meldingen gaan bij de meeste systemen via de telefoonlijn, maar via sms kan ook. Sommige alarmsystemen stoppen pas met bellen als de ontvanger de melding heeft bevestigd.
Het is ook mogelijk om berichten naar een meldkamer te laten sturen. Van daaruit worden dan opgegeven contactpersonen gewaarschuwd. Het voordeel van een meldkamer is dat deze altijd de eerste melding zal oppakken en de nodige actie kan ondernemen.