Kies je keukenblad

Kunststof, RVS, marmer, graniet, beton of zelfs hout; de keuze in keukenbladen is gigantisch. Wij hebben de voor- en nadelen van verschillende materialen voor je op een rijtje gezet.

Het ene blad is vooral heel gunstig in prijs en functionaliteit, het andere blad vind je misschien zó mooi dat het je de praktische nadelen snel doet vergeten. Toch is het bij het kiezen van een geschikt keukenblad, verstandig de voor- en nadelen van ieder materiaal zorgvuldig tegen elkaar af te wegen.

Beton

De voordelen: Beton heeft een stoere en industriële uitstraling en is over het algemeen lager geprijsd dan natuursteen zoals graniet en marmer. Omdat betonnen aanrechtbladen hard, hittebestendig en slijtvast zijn, gaan ze bovendien lang mee. Afhankelijk van de afwerking kan een betonnen werkblad zeer glad zijn; mooi en heel erg praktisch.
De nadelen: Beton is poreus en dus vlekgevoelig en gevoelig voor zuren. De beschermlaag dient regelmatig te worden ververst, om het onderliggende materiaal te beschermen.

Hout

De voordelen: Met een houten aanrechtblad haal je een absolute eyecatcher in huis. Het is chic, tijdloos, gaat jaren mee en past in vrijwel elke keuken; van modern en strak tot landelijk.
De nadelen: Hout is een natuurproduct; dat brengt een aantal nadelen met zich mee. Houten aanrechtbladen zijn vrij onderhoudsintensief. Het is een gevoelig materiaal dat regelmatig met olie moet worden behandeld om permanente vlekken te voorkomen. Daarnaast is een houten keukenblad niet waterdicht; een vochtige doek kan dus niet zomaar op het werkblad blijven liggen.

Kunststof

De voordelen: Kunststof is voordelig in prijs en dus een budgetwerkblad bij uitstek. Het materiaal is bovendien in honderden soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Zelfs een natuursteen- of houtlook is mogelijk. Kunststof is bovendien erg hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en minder kwetsbaar dan bijvoorbeeld graniet of RVS.
De nadelen: Kunststof is niet hittebestendig; hete pannen kunnen helaas blijvende schade veroorzaken. Maar ook harde of scherpe voorwerpen kunnen zorgen voor krassen en deuken.

 

Roestvrij staal

De voordelen: Roestvrij staal is een tijdloze keuze, die vanwege de strakke uitstraling vaak wordt toegepast in moderne keukens. Maar naast fraai, is een RVS-blad ook praktisch; van alle keukenbladen, is RVS de meest hittebestendige soort. Een roestvrijstalen blad is bovendien onderhoudsarm, duurzaam en hygiënisch.
De nadelen: Op RVS ontstaan relatief snel krassen en beschadigingen, een watervlek die niet wordt weggeveegd kan een kring achterlaten. Bovendien is een RVS-blad gevoelig voor vingerafdrukken.

Marmer

De voordelen: Een marmeren aanrechtblad heeft een chique en exclusieve uitstraling en is redelijk hittebestendig, alhoewel oververhitting permanente verkleuring kan veroorzaken.
De nadelen: Marmer is mooi, maar ook enorm kwetsbaar. Zodra marmer in aanraking komt met zure vloeistoffen als cola en citroensap, lost het materiaal op en het verkeerde schoonmaakmiddel kan veel schade aanrichten. Marmer is bovendien één van de duurste materialen.

Graniet

De voordelen: Een granieten aanrechtblad is voor veel mensen het toppunt van luxe. Graniet oogt niet alleen chic, het is ook keihard en daardoor kras- en hittebestendig. Doordat graniet bovendien een natuurmateriaal is dat uit één stuk wordt gewonnen, slijt het blad vrijwel niet. En omdat graniet een natuurproduct is, is elk keukenblad uniek.
De nadelen: Graniet is licht poreus, waardoor vocht vrij snel in het aanrechtblad kan indringen. Een granieten aanrechtblad vraagt bovendien om regelmatig onderhoud.

Composiet

Tot slot de composiet bladen. Composiet aanrechtbladen zijn samengestelde aanrechtbladen (vandaar ‘composiet’, vergelijk met ‘composed’  = ‘samengesteld’) die bestaan uit gerecycled graniet, kwarts en harsen. Hoewel een composiet werkblad dus natuursteen bevat, is het technisch vervaardigd product.

De voordelen: composiet bladen laten geen ruimte voor vocht of schadelijke stoffen. Hierdoor zijn ze hygiënisch.
Composiet aanrechtbladen zijn hittebestendig.
De hardheid van de werkbladen is vergelijkbaar met die van natuursteen. Dit betekent dat een aanrechtblad van composiet krasbestendig, stootvast en slijtvast is en heel lang mee kan gaan.
De nadelen: ze zijn gevoelig te zijn voor vlekken, met name van vocht. Een ander nadeel van composiet is de gevoeligheid voor hitte. Hoewel de bladen hittebestendig zijn, zorgen hete pannen voor verkleuring van het hars in het aanrechtblad.

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog