CV-ketel vullen in 8 stappen

Het stookseizoen begint weer bijna. Een goed moment dus om je CV-ketel na te (laten) kijken.

Waterdruk controleren

Begin met het controleren van de druk van het water in de CV-installatie.
De waterdruk van een CV-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. Als de waterdruk hoger dan 2 bar is kun je de druk verlagen door lucht of water te laten ontsnappen. Let wel op: dit water kan vuil zijn. Als de druk te laag is moet de CV-ketel bijgevuld worden met water. Op tijd je CV-ketel bijvullen voorkomt storingen aan je verwarmingsinstallatie. 

Bijvullen van de CV-ketel in 8 stappen:

Als je de CV-ketel wilt bijvullen heb je nodig: 
- Een emmer
- Een doekje
- Een slang
- Een waterpomptang

Het bijvullen gaat als volgt:

  1. Zet de thermostaat laag. Wacht 15 minuten zodat de CV-ketel kan afkoelen. Je gaat de ketel bijvullen met koud water, en als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten.
  2. Schakel de CV-ketel uit: 
  3. Heb je een oude(re) CV-ketels met analoge drukmeter? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Bij nieuwe(re) CV-ketels met digitale drukmeter laat je de stekker in het stopcontact zitten. Kijk dan in de gebruiksaanwijzing van de CV-ketel hoe je in het bijvulprogramma komt.
  4. Sluit de slang aan op de waterkraan. Houd de slang omhoog en laat deze zo vol mogelijk met water lopen, vóórdat je de slang aansluit op de cv-ketel. Zo voorkom je dat er lucht in de slang komt. Sluit de kraan weer. 
  5. Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de CV-ketel. Draai eerst de waterkraan open en vervolgens de vulkraan.
  6. Wacht tot de drukmeter tussen de anderhalf en twee bar staat.
  7. Draai eerst de vulkraan dicht en vervolgens de waterkraan. Houdt een emmer onder de kraan voordat je de slang loskoppelt.
  8. Nu kun je de CV-ketel weer aanzetten door de stekker in het stopcontact te steken. (dit geldt natuurlijk alleen als je bij stap 2 de stekker uit het stopcontact hebt gehaald)

Let op: bovenstaande stappen hebben betrekking op een doorsnee moderne cv-ketel. Er zijn echter veel verschillende soorten ketels met soms afwijkende gebruikersinstructies. Lees daarom vóór het bijvullen eerst de handleiding van je cv-ketel om er zeker van te zijn dat de stappen voor jouw ketel hetzelfde zijn.

Lijkt het je ingewikkeld of wil je sowieso een vakman naar je ketel laten kijken en de verwarmingen laten ontluchten? Zoek een vakman in onze vakmannengids.

 

Tot slot nog een handige voorbeeldvideo:

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog