Zelf composteren

Een mooie tuin begint met een goede bodem. Met compost verbeter je de bodem. Wist je dat je ook zelf compost kunt maken? Dit kan met je groente-, fruit- en tuinafval. We leggen je uit hoe.

Kiezen uit compostsystemen

Je kunt kiezen uit verschillende manieren om te composteren. Je keuze hangt af van een aantal factoren:

  • grootte van je tuin
  • de hoeveelheid te composteren afval
  • de verhouding tussen tuin- en keukenafval

Composthoop en open compostbak

Met hout, gaas of takken maak je makkelijk een open compostbak. Een composthoop is nog simpeler. In beide gevallen is het wel slim om te beginnen met een laag tegels op de bodem. Zo weet je bij het afgraven van de compost precies waar de bodem begint.
Een composthoop of compostbak vereist wel wat ruimte. Ga er van uit dat deze minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang moet zijn.

Compostvat voor in de tuin

Heb je weinig ruimte in je tuin? Dan is een gesloten compostvat geschikter. Deze kun je in de meeste tuincentra kopen.

Compostvat voor keuken of balkon

Geen tuin? Ook geen probleem. In de keuken, op je balkon of een binnenplaatsje kun je ook keukenafval composteren. Hiervoor kun je een composteertrommel of wormenbak gebruiken

De ideale composthoop

Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan je composthoop. Daarmee voorkom je dat er schadelijke broeikasgassen ontstaan.

  • Variatie: een goede composthoop is een gevarieerde composthoop. Mix vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval).  Ben je een keer druk bezig geweest in de tuin en heb je veel tuinafval? Leg dit dan in delen op de composthoop in plaats van alles in één keer.
  • Doorluchting: zorg voor voldoende lucht in de hele composthoop en keer de composthoop ongeveer elke zes weken de geheel ondersteboven. Dat doe je door te keren ('omzetten'). Dat versnelt het composteerproces. Let op: in een halfopen of gesloten compostvat kun je organisch afval niet omzetten, dan is een gevarieerde gft-samenstelling extra belangrijk.
  • Vochtigheid: de beste plek voor een composthoop is half beschut tegen zon en regen, bijvoorbeeld onder een boom. De composthoop mag namelijk niet te nat of te droog worden. Bij te veel (regen) water spoelen de voedingsstoffen uit. Of er kan een tekort aan lucht ontstaan. 

Wel of niet op de hoop?

Omdat de omstandigheden bij een eigen composthoop anders zijn dan bij een professionele composteerinrichting. Dat betekent dat niet alles dat in de GFT-bak mag ook op je composthoop mag. Een vuistregel is: hoe opener het systeem, hoe minder er in mag. 

 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog