Tienerkamer

Nog even en dan begint school weer. Tijd voor een update van de kamer van je kid(s). Zeker belangrijk als je kind naar de middelbare school gaat, want dan verandert niet alleen de functie van de kamer, de kans is ook groot dat je kind er meer tijd dan voorheen in doorbrengt. Dus is een fijne ruimte die past bij alle (nieuwe) functies een voorwaarde.

Tienerkamer

Een tienerkamer betekent niet alleen een goed bureau voor huiswerk, maar ook een veilige plek voor je tiener om zich terug te trekken of te relaxen met vrienden en vriendinnen. En natuurlijk geen kinderlijke kleuren en accessoires meer, maar een interieur dat hun persoonlijkheid weergeeft. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Inventariseer ideeën

De meeste tieners hebben een sterke mening die ze maar al te graag met je delen. Natuurlijk ook als het om hun kamer gaat. Ga dus niet voor het verrassingseffect, maar bespreek van tevoren met je kind wat de wensen voor de kamer zijn. 
Ga niet onvoorbereid het gesprek in, maar maak vooraf al zelf een beslissing over:

  • budget, wat wil je maximaal kwijt zijn
  • wel/geen computer op de kamer en hoe ga je om met computer/internet gebruik
  • welke dingen je wel/niet bereid bent te veranderen
  • welke kleuren absoluut niet kunnen (niet alle kleuren zijn makkelijk over te schilderen bijvoorbeeld)
  • hulp: wat laat je een vakman doen en wat doe je zelf met hulp van je tiener

Verdeel de kamer in zones

Voor een tiener is een slaapkamer multi-functioneel. Ze slapen er niet alleen, maar maken er huiswerk, lezen, spelen op de computer, hangen met vrienden of komen er zelf even tot rust. 
Dus, als je de ruimte hebt, zorg dan voor de volgende zones:

  • slaapzone: een rustige, neutrale plek waar je tiener snel in slaap kan vallen. Als er een televisie op de kamer staat, zorg dan dat deze niet zichtbaar is vanuit het bed.
  • huiswerkzone: een opgeruimd bureau met zo min mogelijk afleiding, zodat er goed geleerd en gewerkt kan worden. Een goede bureaulamp is een voorwaarde, natuurlijk licht is een pluspunt.
  • ontspanningszone: een lekker hoekje met een goede stoel om in te hangen of een klein bankje. Wat kussens op de grond kan natuurlijk ook. 

Basis

Als je de basis verandert heb je al meteen een heel andere uitstraling van de kamer. Dus verwijder het behang, verf de muren, leg een leuk kleed neer en verander de gordijnen. Misschien kun je (een deel van ) het meubilair blijven gebruiken. Maar zorg in ieder geval voor een geschikt bureau met goede bureaustoel.

Opbergruimte

Met voldoende opbergruimte voor hobbyspullen, boeken en studiemateriaal zorg je voor een opgeruimde kamer. En dus voor rust en structuur.
Een goede kledingkast mét spiegel maakt het helemaal af.

Maak ruimte voor eigen creativiteit

Zorg voor een plekje waar ze zelf hun eigen ideeën kwijt kunnen. Bewerk bijvoorbeeld een wand met krijtverf, magneetbehang of kurk.

Style de ruimte

Ga samen met je tiener op zoek naar het beste bureau, de mooiste lamp en het leukste dekbedovertrek. Vergeet niet dat ze een eigen mening en een eigen smaak hebben. Grijp de gelegenheid aan om tijd met je kind door te brengen en samen naar een leuke kamer toe te werken, voor je het weet zijn ze het huis uit ...

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog