Duurzame tuin aanleggen
Het najaar is een goed moment om de tuin eens goed onderhanden te nemen. Het is ook een goed moment om te kijken of je je tuin duurzamer kunt maken. Dit hoeft niet heel veel moeite te kosten. Dus begin nu met onze praktische tips met het duurzamer én aangenamer maken van je tuin.
Wat is een duurzame tuin?
Een duurzame tuin is een tuin die aangenaam is voor dier, milieu en voor jezelf. Een tuin die aantrekkelijk is voor dieren, met materiaal dat het milieu niet belast en waarin je goed omgaat met de planten die er in staan. Het is ook een tuin waarin er meer groen is dan bestrating.
Voordelen van een duurzame tuin
- een tuin met meer groen is in de zomer vaak een paar graden koeler dan een een betegelde tuin
- een vanwege de ruime beplanting absorberen duurzame tuinen meer water, waardoor het riool minder te verwerken krijgt bij (zware) regenbuien
- minder onderhoud, een duurzame tuin mag gerust wat rommeliger zijn. Afgevallen blaadjes zijn bijvoorbeeld goed voor het bodemleven, dus die kun je gerust laten liggen. Scheelt weer harken en vegen.
Hoe maak je je tuin duurzamer?
Er zijn verschillende gebieden waarop je je tuin duurzamer kunt maken. Kies wat voor jou belangrijk en haalbaar is.
Beplanting
Je hoeft natuurlijk niet meteen rigoureus alle tegels uit je tuin te verwijderen en te vervangen door groen. Begin gewoon met wat tegels. Een ideale verdeling voor een tuin is 60% groen en 40% verharding, natuurlijk wel enigszins afhankelijk van het formaat van je tuin.Kies bij voorkeur voor planten die oorsponkelijk in Nederland voorkomen. Die zijn gewend aan de Nederlandse omstandigheden en hebben daardoor minder intensieve zorg nodig. En zullen beter groeien en bloeien. Denk bij je keuze voor beplanting ook aan de dieren. Vlinders zijn gek op heesters, hagen en zoet geurende planten. Bijen houden onder andere van bramen, stokrozen en tijm. En uitgebloeide planten en bloemen kun je gewoon laten staan. Die kunnen in de winter dienen als voedsel voor dieren.
Grond
Belangrijk in iedere tuin, niet alleen een duurzame, is de bodem. Meng daarom compost door de grond. Compost zorgt voor een natuurlijk evenwicht in het bodemleven. Wil je zelf je eigen compost maken? Lees dan hier meer.
Bestrating
Het meest milievriendelijke is helemaal geen bestrating, maar als je toch een terras wil zou je bijvoorbeeld tweedehands tegels kunnen gebruiken. Bij tegels is het wel slim om wat ruimte tussen de tegels over te laten om de afvoer van regenwater te vergemakkelijken. Of je kiest voor halfharde oplossingen zoals houtsnippers, cacaodoppen of boomschors.
Water
Heb je een ruime tuin? Denk dan eens aan een vijver. Niet alleen zijn dieren er gek op, een vijver helpt ook bij de opvang van regenwater. Of sluit een regenton op je regenpijp aan. Niet alleen ontlast je zo het riool bij hevige regeval, in droge tijden heb je oo keen handige voorraad water voor je tuin.
Heg of schutting
Een heg is de meest duurzame oplossing voor erfafscheiding. Vogels kunnen er lekker nestelen en ook andere dieren kunnen er een huis of schuiplaats vinden. Heb je toch liever een schutting? Laat dan wat ruimte aan de onderkant vrij voor egels om van tuin naar tuin te lopen. En kies voor een houtsoort uit Nederland, die is niet de halve wereld overgevlogen voordat die in je tuin terecht komt.
Meer lezen over tuinen?
Je tuin bestraten
Tijd voor je tuin
Het hele jaar zomer - een mediterrane tuin
Volg het bord Woondromen - Tuin, terras & balkon van Kluswebsite.nl op Pinterest.