Wandverwarming: voor- en nadelen
Vloerverwarming is bij de meeste mensen wel bekend. Maar wist je dat er ook wandverwarming bestaat? En dat het in veel gevallen een nog hoger rendement heeft dan vloerverwarming?
Wat is wandverwarming?
Wandverwarming of muurverwarming bestaat uit een buizenstelsel dat gevuld is met warm water. Dit stelsel is verwerkt in de muur. Het wordt vaak toegepast in kleine ruimtes, zoals de badkamer, maar kan zonder problemen ook in grotere ruimtes zoals de huiskamer worden toegepast.
Aanvulling of hoofdverwarming?
Hoewel het vaak als aanvulling op vloerverwarming wordt gebruikt, is wandverwarming ook zeer geschikt als hoofdverwarming. De maximale oppervlakte temperatuur kan namelijk hoger zijn dan die van vloerverwarming. Hierdoor warmt de ruimte sneller op.
Rendement en verbruik
Doordat er net als bij vloerverwarming minder hoge keteltemperaturen gevraagd worden is het rendement hoger dan bij een gewone verwarming. Het heeft wel als gevoel dat het iets langer duurt voordat de kamer op temperatuur is. Maar na uitschakeling zal de muur nog enige tijd warmte blijven afgeven.
Let op: bij het plaatsen van wandverwarming is het wel handig als je muren goed geïsoleerd zijn, anders gaat er veel warmte verloren.
Voor- en nadelen van wandverwarming
Nog even de voor- en nadelen van muurverwarming op een rijtje:
Voordelen
- Geen verwarmingselementen die lelijk zijn en in weg zitten.
- Hoog rendement, dus je hebt je investering snel terugverdiend
- Aangename warmte omdat de stralingswarmte hoger is dan bij radiatoren
- Weinig luchtcirculatie, dus weinig last van ronddwarrelend stof
Nadelen
- Kasten met een gesloten achterkant kunnen de warmte tegen houden. Deze kun je dus maar beter niet plaatsen
- Je kunt niet meer (makkelijk) boren of spijkeren in de muur
Vakman
Voor advies en vakkundige instalatie neem je natuurlijk contact op met een vakman.