Herfst onderhoud voor je huis

De tijd van veel regen en misschien zelfs sneeuw is weer aangebroken. Je huis heeft daar behoorlijk onder te lijden. Maar gelukkig kun je er zelf voor zorgen dat je huis goed beschermd is tegen de weersinvloeden.

Lood

Lood wordt gebruikt voor de overgangen tussen onderdelen van je huis om ze waterdicht te maken.  Maar lood krimpt en zet uit en dat kan scheuren veroorzaken. Dus beschadigd lood kun je het beste meteen (laten) vervangen.

Plat dak Veeg twee keer per jaar het dak schoon en verwijder planten.. Door stilstaand water kunnen mos en planten groeien op je dak en die kunnen voor schade zorgen. Stilstaand water is op meer manieren slecht voor je dak. Bij heel veel water kan de dakconstructie bezwijken. En bij kleine plassen kan er scheurvorming ontstaan. Dus als je afvoer het water niet aankan, zorg dan voor een extra (nood)afvoer. Of laat het afschot herstellen.

Afschot: een bewust aangebrachte helling van een vlak, voor het doen af- of weglopen van vloeistof.

Schuin dak

Heb je een schuin dak? Controleer dan regelmatig of alle pannen nog op hun plek liggen. Als er pannen missen of niet recht liggen kan er regenwater naar binnen komen. En dat kan waterschade als gevolg hebben. Denk er ook aan om te controleren na een storm of als er mensen op het dak zijn geweest zoals de schoorsteenveger of schilder.

Dakgoot

Om verstoppingen en lekkages te voorkomen is het van belang dat je minstens een keer per jaar je goot schoon maakt. Woon je in een gebied met veel bomen? Doe het dan minstens twee keer per jaar. En als je een bolrooster installeert voorkom je dat er bladeren en ander vuil in de regenpijp terechtkomen. Meer praktische informatie over het schoonmaken van je dakgoot en over het voorkomen van daklekkage

Schilderwerk

Laat op tijd je schilderwerk doen! Dat voorkomt veel ellende. Om te weten of je kozijnen toe zijn aan een nieuwe laag verf moet je ze schoonmaken. Blijft bij het schoonmaken verfpigment achter op je doek? Dan is het schilderwerk verouderd. Controleer ook op scheurtjes in het schilderwerk en delen die niet of slecht geverfd zijn. Op die plekken kan er water in het hout trekken en gaan zorgen voor rot. 
Zie je rotte plekken? Dan is het zaak deze zo snel mogelijk te laten repareren om verdere schade te beperken. 

Zelf buitenschilderwerk doen? Dat kan met ons stappenplan

Kozijnen

Check regelmatig je kozijnen op rot. Hardhouten kozijnen (zoals meranti) zijn wat minder kwetsbaar, maar het kan geen kwaad om deze ook af en toe te controleren. Vooral liggende delen zijn kwetsbaar, omdat daar water op kan blijven liggen. Je herkRotte plekken zijn zachter en vaak wat donkerder van kleur. Kleine plekken kun je vaak zelf nog wel herstellen. Is de plek groter dan je vuist? Regel dan een vakman die het voor je oplost. Misschien moet (een deel van) het kozijn vervangen worden. 

Meer herfstklussen

Onderhoudskalender september
Houtrot repareren
Buitenschilderwerk
Dakgoot schoonmaken
Voorkom daklekkage

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog