Hoe herken je een goede installateur?

De dagen worden korter en kouder. Een goed moment om je c.v. ketel eens goed na te laten kijken voordat deze echt hard aan de slag moet. Maar hoe vind je een goede vakman die het onderhoud kan doen?

Vrij beroep

Installateur is een vrij beroep. Dat betekent dat je er geen diploma voor nodig hebt. En dat is best jammer, want het onderhoud van een ketel is best ingewikkeld. Een installateur moet bijvoorbeeld ook denken aan veiligheid en energiezuinigheid.

Erkend

Gelukkig zijn er ook organisaties die kwaliteitsregels hanteren waarbij installateurs zich kunnen aansluiten. Kijk bijvoorbeeld of een installateur aangesloten is bij UNETO-VNI, of dat hij een erkenning heeft van Sterkin of Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL). Dit zijn organisaties die eisen dat een installateur over de juiste diploma’s beschikt, zorgt dat zijn kennis up to date is en de over juiste apparatuur beschikt. Erkende installateurs hebben vaak ook garantieregelingen.

Werkzaamheden

Een ander teken dat een installateur vakkundig is, is dat hij niet alleen een ketel kan plaatsen en onderhouden, maar ook bijvoorbeeld een rookgasmeting aanbiedt. Bij een rookgasmeting controleert de installateur of de verbranding van de ketel goed is en de koolmonoxideconcentratie niet te hoog. Verder stelt hij de temperatuur van de ketel goed af en controleert of vervangt  hij onderdelen zoals de rookgasafvoer.  En natuurlijk heeft een goede installateur verstand van alle merken!

Onderhoud

Afhankelijk van je ketel is het verstandig om hem ieder jaar of iedere twee jaar na te laten kijken. Hiervoor kun je een onderhoudscontract laten afsluiten. Tijdens een onderhoudsbeurt kijkt de installateur de waterdruk na, maakt hij de ketel schoon en stelt hij deze opnieuw af als dat nodig is. Daarnaast controleert hij de rookgasafvoer en vervangt kapotte onderdelen. Dit betekent dat een gemiddelde onderhoudsbeurt zeker 30-45 minuten kost.

Kiezen

Kort samengevat kun je een goede vakman herkennen aan de volgende punten:
• Is de vakman aangesloten bij UNETO-VNI?
• Heeft hij andere keurmerken of certificaten die iets zeggen over zijn kwaliteiten?
• Kijkt hij verder dan de ketel? Bijvoorbeeld naar de rookgasafvoer.
• Kent hij het merk van je ketel?
• Stelt hij de ketel af op jouw situatie?
 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog