Vergunning aanvragen?
Heb je ook plannen voor een verbouwing? En dan met name een aanbouw of opbouw? Dakkapel, verdieping op het huis of een serre bijvoorbeeld. Het kan zijn dat je dan een bouwvergunning nodig hebt. Maar hoe weet je zeker of dat het geval is?
Advies
Het is altijd verstandig om advies te vragen bij de gemeente. Niet alleen voor het aanvraagproces, maar ook tijdens. Dit geldt vooral als er iets bijzonders ia aan je huis, bijvoorbeeld als er iets moet veranderen aan het bestemmingsplan. Of als het een monument is. De gemeente kan dan ook al een indicatie geven of de bouwplannen überhaupt kans van slagen hebben.
Vergunningscheck
De volgende stap is een vergunningscheck. In 2012 is de term bouwvergunning vervangen door omgevingsvergunning. Op de site van het Omgevingsloket kun je checken of je een vergunning nodig hebt voor de werkzaamheden die je wilt (laten) uitvoeren. Na het invullen van je postcode, huisnummer en werkzaamheden krijg je de (indicatieve) uitslag
Wel of geen vergunning?
Er zijn 3 mogelijke uitkomsten:
- Vergunning nodig
- Geen vergunning nodig
- Melding van werkzaamheden
Heb je een vergunning nodig of moet je werkzaamheden melden? Dan kan dat meteen bij het Omgevingsloket.
Voor een aantal verbouwingen zijn de zijn de regels best soepel. Je mag bijvoorbeeld best een stuk uitbouwen op de begane grond zonder vergunning. Maar als er een boom gekapt moet worden om de uitbouw te realiseren dan heb je wel een kapvergunning nodig. En wist je dat je voor een simpele schutting in je tuin ook een vergunning nodig hebt?
Specificatie werkzaamheden
Als je voor je melding/aanvraag een specificatie werkzaamheden op moet geven dan wordt het tijd om een bouwkundige/architect in te schakelen. Hier komen wel kosten bij kijken omdat zo’n aanvraag aan specifieke eisen moet voldoen, maar het is echt nodig voor je aanvraag
Tijd
Na de aanvraag heeft maakt de gemeente een beslissing die ze binnen 6 weken publiceert. Belanghebbenden, bijvoorbeeld buren, krijgen dan de kans bezwaar in te dienen. Hiervoor staat ook een termijn van 6 weken. Zorg dus dat je op tijd je vergunning aanvraagt en ook wacht met de werkzaamheden tot de termijn voor bezwaar is verstreken.
Wel of niet vertellen?
Omdat niet iedereen de bekendmakingen van omgevingsvergunningen leest is het van belang om te bedenken of je de buren op de hoogte stelt van je (ver)bouwplannen. Niet iedereen zit namelijk te wachten op (de gevolgen van) een verbouwing.
Het is natuurlijk netjes om de buren van te voren in te lichten, maar je geeft ze hiermee ook de kans om een bezwaarprocedure te starten. Een andere optie is om juist de buren te betrekken in het stadium vóór de bouwaanvraag. Dan kun je in overleg tot een goed plan komen.
Afwijzing
Is je vergunning afgewezen? Als je het er niet mee eens bent kun je bezwaar aantekenen. Of je trekt je aanvraag in en probeert in overleg met de gemeente er achter te komen wat er dan wel mogelijk is.