4 tips om de perfecte vloer te kiezen

Toe aan een nieuwe vloer? Wij helpen je kiezen. De aandacht van de meeste mensen in een interieur gaat uit naar die leuke kleur op de muur of die mooie meubels. De vloer is echter een belangrijke factor voor de sfeer.

Het soort vloer dat je kiest is dan ook erg belangrijk. De vloer moet niet alleen mooi zijn, maar ook je meubels goed tot hun recht laten komen. Geen gemakkelijke klus als je beseft hoe groot de keuze is. 
Maar als je op zoek bent voor de perfecte vloer, dan hebben wij wat tips voor je op een rijtje gezet. 

Voorbeeld van het effect van een andere vloer. Deze voorbeelden zijn gemaakt met de Vloerplanner van Forbo.

Vorm volgt functie

Functionaliteit is het belangrijkste als je gaat zoeken naar een nieuwe vloer. Het spreekt voor zicht dat iedere ruimte andere behoeftes heeft. Een keukenvloer moet makkelijk schoon te maken zijn en geschikt zijn voor intensief gebruik. Een harde vloer is dan de beste optie, bijvoorbeeld hout, tegels of het milieuvriendelijke bamboe. 
Voor een vloer in de slaapkamer zou je kunnen denken aan zachtere en warmere materialen, zoals tapijt of kurk.

Vergeet je eigen stijl niet!

Natuurlijk is het belangrijk om een materiaal te kiezen dat je mooi vindt. De eerste stap bij het zoeken naar een nieuwe vloer is dan ook goed rond te kijken voor inspiratie. Dat kan online, maar een tripje naar verschillende showroom is zeker je tijd en moeite waard.
Behalve je eigen stijl moet je ook niet uit het ook verliezen dat de vloer die je kiest aansluit bij andere ruimtes in je huis. Zijn de overgangen tussen verschillende ruimtes mooi?
En je eigen stijl is belangrijk, maar kies niet voor iets dat trendy is! Een vloer vervangen kost veel tijd en geld, dus ga voor iets dat enigszins neutraal is en dat een tijdloze uitstraling heeft. Ook handig is om een materiaal uit te kiezen waar verschillende kleuren bij zouden passen, mocht je zin krijgen om ineens je kleuren in huis aan te pakken. 

Denk aan de toekomst

Duurzaamheid en levensduur van je vloer zijn natuurlijk belangrijk, maar je moet iets kiezen dat ook gaat passen bij veranderingen in je huishouden. Als je kinderen wilt, of hebt, is het handiger om nog even te wachten met die dure (kwetsbare) houten vloer. Dan kun je beter voor een composiet kiezen. Het lijkt er op, maar is goedkoper en minder kwetsbaar. 
En vergeet niet rekening te houden met het onderhoud van je vloer. Sommige vloeren vergen wat meer inzet dan anderen. Op het internet vind je voor de meeste vloeren duidelijke informatie over hoe je ze het beste kunt onderhouden.

Ken je (budget)beperkingen

Net als bij andere klussen in huis is het belangrijk om je te houden aan een realistisch budget. Prijzen voor vloeren variëren gigantisch. Doe dan ook van te voren goed onderzoek. Neem van te voren al de ruwe maten van je ruimte, zodat je ongeveer weet hoeveel materiaal je nodig hebt.
Zoek de beste vloer binnen je budget. Wil je marmer maar staat je portemonnee dat niet toe? Kijk dan of je bijvoorbeeld een mooie laminaatsoort kan vinden met marmerprint, of ga voor marmoleum. 
Denk ook aan de extra kosten. Misschien moet de vloer geëgaliseerd worden, of moet bij de vloer van je keuze een  ondervloer gelegd worden. En ook de vakman die je vloer komt leggen kost geld. Tot slot is het slim om een wat extra geld mee te nemen in je berekening voor onvoorziene kosten. 

Mooie vloer met visgraat-patroon

Zoek een vakman

 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog