Groene alternatieven voor de cv ketel
Waarschijnlijk heb jij ook gewoon een cv ketel en radiatoren om je huis en water mee te verwarmen. Maar als je jouw stookkosten wilt verlagen zijn er ook andere alternatieven. Al vragen sommige wel een verbouwing, onderstaande opties zijn wel de moeite van het overwegen waard.
Zelfstandige warmtepomp
Er zijn twee soorten zelfstandige warmtepompen. De bekendste is de bodemwarmtepomp. Deze verwarmt de vloeistof in het systeem met warmte uit de bodem of het grondwater. Erg energiezuinig, maar behoorlijk ingrijpend om aan te leggen in een bestaand huis. Het ding is zo groot als een koelkast én je moet een huis hebben met een isolatiewaarde vergelijkbaar met een nieuwbouwhuis.
De tweede soort is de warmtepomp die de warmte niet uit de bodem haalt maar uit de omgevings- en ventilatielucht. De kast met techniek kan dan buiten het huis geplaatst worden.
Aandachtspunten:
- Kan een hele huis verwarmen
- Woning moet al goed geïsoleerd zijn
- Plaatsing in kelder, berging of garage
- Verwarmingssysteem vervangen door een systeem voor lage temperatuur, zoals vloerverwarming
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv ketel. De pomp wordt aangesloten op de cv ketel. Het water dat uit de lucht of bodem komt wordt als het bij de ketel komt nog een klein beetje bij verwarmd.
Aandachtspunten:
- Aanvulling op de cv ketel
- Kan ook bij minder goed geïsoleerd huis
- Geen nieuw verwarmingssysteem nodig
Zonneboiler
Zonneboilers worden gebruikt voor het verwarmen van water voor bad, douche en kraan. Dus niet voor de centrale verwarming. Je hebt een collector op het dak en een opslagvat in huis nodig. In de collector loopt een vloeistof (water of glycol) die verwarmt wordt door de zon. Vandaaruit loopt het naar een spiraal die het water in de boiler verwarmt. Zodra je de kraan open zet loopt het vanuit de boiler naar de cv ketel. De ketel maakt het water als dat nodig is nog wat warmer.
Aandachtspunten:
- Voor het boilervat moet er ruimte zijn bij de cv ketel
- Je hebt ruimte op je dak nodig voor de zonnecollectoren
- Je cv ketel moet geschikt zijn voor gebruik met een zonneboiler
Biomassaketel
Zoals de naam al aangeeft branden biomassaketels op biomassa zoals houtpellets (korrels van geperst hout) of houtsnippers. De vrijgekomen warmte van de biomassaketel wordt opgevangen in een buffervat en wordt gebruikt om water en huis te verwarmen.
Aandachtspunten:
- Je moet rekening houden met opslagruimte voor pellets/snippers
- Schoorsteen die geschikt is voor hout stook
Pelletkachel
Brandt net als de biomassaketel op houtpellets maar kan ook als sierhaard gebruikt worden. Op sommige pelletkachels kun je één of meerdere radiatoren aansluiten.
Aandachtspunten:
- Je moet rekening houden met opslagruimte voor pellets/snippers
- Schoorsteen die geschikt is voor hout stook
- Soms mogelijk om op radiatoren aan te sluiten
Vloerverwarming
Met een vloerverwarming wordt de hele ruimte langzaam verwarmd en blijft deze beter op temperatuur. Door de constante verwarming van het hele oppervlak is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Hierdoor valt er behoorlijk wat te besparen op je energierekening. Maar vloerverwarming aanleggen in een bestaand huis is wel een ingrijpende klus. De hele vloerbedekking moet verwijderd worden en in de ondervloer moeten sleuven gefreesd worden.
Aandachtspunten:
- Vloer moet worden open gebroken
- Beperkte keuze in vloerafwerking, niet alle vloersoorten zijn geschikt voor vloerverwarming.
Bij Bouwmaat vind je elektrische vloerverwarming en vloerverwarming op basis van water. Elektrische vloerverwarming is met name geschikt voor kleine ruimtes zoals de badkamer.
Meer lezen
Tips om het meeste uit je zonnepanelen te halen
Spouwmuurisolatie
Tocht in huis
Zonnepanelen
Haarden en kachels