Kit: de beste kit voor je klus

Het afdichten van naden en kieren doe je met kit. De meest voorkomende soorten kit zijn de acrylaatkit en de siliconenkit. Maar wat is het verschil precies tussen die twee? En welke kit kun je het beste gebruiken voor je klus?

Wat is kit?

Kit is de verzamelnaam voor al het enigszins elastische spul dat gebruikt wordt om gaten, scheuren en kieren mee te vullen en af te dichten.

Soorten kit

Tegenwoordig zijn er drie groepen kit te onderscheiden

  • rubberachtige elastische kitten die onder druk vervormen, maar daarna terugveren naar hun oorspronkelijke stand/vorm: siliconenkit en polyurethaankit
  • plastische kitten, die na vervorming niet hun oude vorm aannemen: butyleenkit
  • plasto-elastische kitten, die vervormen onder druk en daarna weer ontspannen: acrylaatkit

Toepassingen

De drie typen kit zijn in theorie weer onder te verdelen in gebruik. Maar vaak zal je zien dat als je ze vergelijkt op toepassingen, dat er dan veel van hetzelfde op staat. Grof weg zijn er een aantal verschillen in gebruik.

Siliconenkit is elastisch, water- en temperatuurbestendig en wordt daarom vaak toegepast in badkamers en keukens. Het hecht goed op gladde oppervlakken. Je kunt het niet schilderen, maar verkleurd ook niet door licht. En het mooiste pluspunt voor gebruik op vochtige plekken: schimmels houden er niet van!

Acrylaatkit is weer goed te gebruiken voor voegen en kieren die weinig werken. Het hecht zich namelijk op een grote variatie aan ondergronden, is goed hittebestendig én overschilderbaar. Er is ook een waterbestendige variant als het waterafstotend moet zijn. 

Heb je scheuren of voegen op een plek die niet werkt, dan kun je butyleenkit gebruiken. 

Universeel

Zie je alsnog door de bomen het bos niet meer of heb je meerdere (kleine) kit-klussen? Haal dan lekker makkelijk universele kit in huis. Deze heeft de voordelen van siliconenkit (goed waterbestendig en elastisch) gecombineerd met de overschilderbaarheid van acrylkit.

 

Bekijk het assortiment kit bij Bouwmaat

 

Meer lezen?

Kitranden controleren 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog