Afzuigkap schoonmaken

Het is een rotklusje: de vette afzuigkap schoonmaken. Niet alleen de buitenkant wordt vies, maar ook de roosters en filters hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Anders werkt de kap niet goed meer. Dus hebben we handige schoonmaaktips voor je.

Buitenkant reinigen

De buitenkant van de afzuigkap maak je gemakkelijk vetvrij met ammoniak. Maak een sopje van warm water en ammoniak en neem hiermee met een doekje de buitenkant van de afzuigkap helemaal vetvrij. Vergeet niet om handschoenen te dragen! Neem hem vervolgens nog even af met schoon water en hij is weer blinkend schoon.
Een andere goede ontvetter is groene zeep, vriendelijker voor je huid én je neus en ogen.

Roosters schoonmaken

Roosters uit de afzuigkap moeten meerdere keren per jaar worden gereinigd. Je kunt ze – als de roosters vaatwasmachine bestendig zijn – in de vaatwasser zetten. 

Tip: Leg ze plat in de vaatwasser met de vette kant naar onderen. 


Heb je geen vaatwasser kan kun je de roosters het beste even laten weken in heet water waarin je een scheut afwasmiddel hebt toegevoegd. Je kunt hiervoor ook soda gebruiken, maar niet bij aluminiumroosters. Aluminiumroosters zet je ook niet in de vaatwasser!
Een andere optie is een aantal uur een pan water met citroensap onder de afzuigkap te laten koken. Zet de afzuigkap wel aan! Het vuil laat zich daarna gemakkelijk van het rooster afboenen.

Let op: niet alle afzuigkappen hebben roosters. Sommige hebben (alleen) vervangbare filters.

Filters vervangen

(Koolstof)filters dienen minimaal 4 keer per jaar vervangen te worden. Dit is wel afhankelijk van de frequentie waarin je de afzuigkap gebruikt. Er is gelukkig een heel makkelijke test om te zien of de filters vervangen moeten worden. Neem een stukje keukenpapier, houdt dit tegen de afzuigkap aan en zet de afzuigkap aan. Als het papiertje tegen de afzuigkap wordt aangezogen hoef je de filters niet te vervangen. 

Tips voor een schone afzuigkap

  • Voorkomen is beter dan genezen. Neem de afzuigkap na het koken altijd even af met een doekje, dat scheelt uiteindelijk een hoop schoonmaakwerk.
  • Wanneer je de roosters behandelt met wat siliconenspray hecht het vet minder makkelijk aan de roosters.
  • Door de  kap in te wrijven met wat (sla)olie hecht het vet minder goed en hij gaat mooi glanzen.
  • Heb je een roestvrijstalen afzuigkap? Wrijf hem dan na het schoonmaken in met glasspoelmiddel voor de vaatwasser. Resultaat: een mooi glanslaagje.
     

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog