Lekkages opsporen

Een lekkage in huis wens je je ergste vijanden nog niet. Voordat je een lekkage opmerkt, hebben ze al behoorlijk wat schade aangericht aan muren, vloeren of plafonds. Vocht- en schimmelplekken kunnen, al dan niet in combinatie met een onverwacht hoge waterrekening, zijn vaak indicatie van een waterlek.

Soorten waterlekken

Hoewel alle waterlekken wel iets met leidingen te maken hebben, zijn er toch verschillende soorten, afhankelijk van de plek waar ze zich bevinden.

Lekkage aan de waterleiding

De waterleiding in huis komt op een centraal punt binnen, waarna de leiding  zich vertakt. Op die vertakkingspunten kunnen kleine lekkages ontstaan. Druppeltje na druppeltje ontsnapt er dan water langs de koppelingen.

Lekkage aan een afvoerbuis

Naast lekkages in de waterleidingen kunnen er ook lekken ontstaan in afvoerbuizen. Vaak worden die veroorzaakt door ongelukjes bij het klussen. Even niet opletten en het gaatje in de wand voor dat leuke schilderijtje beschadigt de afvoer van douche of wastafel.
Het vervelende is dat de gevolgen vaak pas na een paar dagen zichtbaar worden, wanneer er zich ergens waterdruppels vormen. Maar dan denk je niet meer aan dat gaatje dat er geboord is. DE oorzaak wordt dan vaak ergens anders gezocht.

Lekkage aan het verwarmingssysteem

Een derde soort waterlek is lekkage aan het verwarmingssysteem. Deze komen vaak voor. Vaak gaat het om kleine lekkages in de leidingen van het systeem. Helaas zitten die leidingen in de meeste huizen verwerkt in vloeren en wanden, dus kan het lang duren voordat het lek opgemerkt wordt.

Hoe ontdek je een lek?

Jammer genoeg is een lekkage vaak niet makkelijk te vinden. Als je pech hebt, heb je niet eens door dat er een lek is en merk je de gevolgen pas maanden of jaren later! Pas als de gevolgen zichtbaar worden door vochtplekken of waterschade, wordt er aan een lek gedacht. Maar er zijn meer dingen die kunnen wijzen op een lekkage

Waterschade en vochtplekken

Natuurlijk de eerder genoemde waterschade en vochtplekken. Maar omdat leidingen veelal in muren en vloeren zitten, kan het lang duren voordat de waterschade zichtbaar is. Vocht- of schimmelplekken verraden uiteindelijk dat er sprake is van een lekkage. Helaas weet je dan nog niet waar het lek zich bevindt. 

Hogere energiekosten

Wat heeft een waterlek met hogere energiekosten te maken hoor ik je denken. Maar een waterlek kan ook schade toebrengen aan isolatie. Sommige soorten isolatiemateriaal, zoals rotswol of glaswol, kunnen niet tegen vocht en verliezen als gevolg daarvan hun isolerend vermogen. Dus als je energiekosten ineens hoger zijn dan normaal, is het belangrijk om te kijken of een lekkage in het spel is.

Hogere waterkosten

Heel logisch: een waterlek verspilt water, dat is “verbruik” en moet je dus betalen. Check dus iedere maand je waterrekening. Hoger waterverbruik? Check dan of er misschien ergens een lek kan zijn. Je kunt dan ook je meterstand extra in de gaten houden. Noteer dan voordat je gaat slapen de meterstanden. Je weet namelijk dat je ’s nachts geen water gebruikt. Noteer de ochtendstand. Is deze nou (veel) hoger dan de stand van de avond ervoor, dan weet je dat er ergens een lek is. 

Vakmannen

Hoewel lekkages meestal klein zijn, kunnen ze grote gevolgen hebben. Het is dus van belang dat je het lek snel vindt. Bij zichtbare leidingen en afvoeren kun je het zelf: neem een stukje toiletpapier of keukenpapier en ga langs alle zichtbare leidingen. Let tijdens het opsporen van het op kalksporen, vocht en roest. Let vooral goed op de vertakkingen.
Bevinden de leidingen en afvoeren zich in wanden en vloeren? Dan moet je er toch echt een vakman bijhalen voor de opsporing en oplossing.

 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog