Stormschade en verzekering
Omgewaaide schuttingen, rondvliegende dakpannen en trampolines, loszittende zonnepanelen en wateroverlast. Zomaar wat resultaten van de storm die vandaag over ons land waaide. Hopelijk hebben jouw bezittingen de storm heelhuids doorstaan. Maar als dat niet het geval is, wil je natuurlijk wel weten welke schade je kunt claimen bij welke verzekering. En wat je in het vervolg kunt doen om schade te voorkomen.
Toch schade?
Helaas is het nooit mogelijk om schade helemaal te voorkomen. Dus is het goed om te weten hoe je bent verzekerd en wat je moet doen.
Wat is stormschade?
Meteorologen (weerkundigen) spreken van storm als er windkracht 9 of meer is. Gelukkig voor jou zijn verzekeraars iets soepeler. Zij rekenen vanaf windkracht 7 en gaan daarbij uit van metingen van het KNMI.
Schade melden en afhandelen
Meld stormschade bij je verzekeraar. Afhankelijk van de omvang van de schade sturen ze een expert langs oom de schade op te nemen. Het is van belang dat je het tijdstip van de schade te registreren en NIET meteen begint met opruimen of herstellen. Maak foto’s en meldt de schade. Het herstellen van schade gebeurt altijd in overleg met de verzekering of een tussenpersoon.
Welke schade wordt vergoed?
Opstalverzekering: verzekert de herbouwwaarde van je woning. Meestal dekt deze ook stormschade zoals bomen of takken die op je huis vallen, omgevallen schuttingen en vallende dakpannen. Ook waterschade, zoals lekkages of ondergelopen kelders door noodweer, vallen hieronder.
Inboedelverzekering: verzekert de inhoud van je huis en tuin. Hier is het wat moeilijker om te claimen. Kapotte dingen in de tuin vergoeden ze vaak niet, net zoals schade ontstaan door dat raam dat open was blijven staan. Maar voor andere schadeoorzaken door storm of extreme neerslag ben je vaak wel verzekerd met een inboedelverzekering.
Eigen risico
Veel verzekeraars hanteren bij stormschade een hoger eigen risico dan normaal. Check je polisvoorwaarden en houdt hier rekening mee. Bij stormschade ligt het eigen risico meestal tussen de 225 en 500 euro.
Schade aan je woning en tuin beperken
- Sluit deuren en ramen.
- Berg losliggende spullen op.
- Zorg dat tuinmeubels en trampolines niet gegrepen kunnen worden door de wind.
- Zorg dat rolluiken, zonneschermen en parasols gesloten zijn.
- Check of schuttingen, dakpannen en versieringen aan muren vastzitten.
- Zorg dat je dakgoten en regenpijpen schoon zijn.
- Snoei bomen in je tuin regelmatig en verwijder loshangende takken.
Herstellen
Heb je het groene licht van je verzekeraar? Dan kun je op Kluswebsite.nl vakmannen vinden die de schade voor je kunnen herstellen.