Groener wonen in 7 makkelijke stappen
Groener wonen is goed voor het milieu en vaak ook voor je portemonnee. Er zijn veel manieren om groener te wonen. We hebben een aantal makkelijke stappen voor je die je meteen en zonder al te veel moeite toe kunt passen in je eigen woning.
1 Haal de stekker uit het stopcontact
Helaas lekt er ook stroom uit het stopcontact als een apparaat uit staat. Haal daarom de stekker uit het stopcontact als je het niet gebruikt. Of gebruik een stopcontact met een aan/uit-schakelaar.
Het gaat trouwens niet alleen voor de voor de hand liggende apparaten als televisie en opladers, maar ook om koffiezetapparaat, blender en wasmachine.
2 Kies voor een groene stroom
Stroom afkomstig van zon, wind, biomassa of water. En dan het liefst bij een leverancier die uitsluitend groene stroom levert. Volgens een onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu scoren er 9 energiebedrijven hoger dan een 7 op de groen-schaal. En die zijn vaak ook nog eens scherp geprijsd.
3 Besteed aandacht aan het energielabel
De meeste (grote) apparaten hebben een energielabel. Op dit energielabel staat hoe zuinig het apparaat is en informatie over stroomverbruik, capaciteit en geluidsniveau. Ben je van plan om een koelkast, wasmachine, televisie of ander apparaat aan te schaffen? Kijk dan goed naar het energielabel zodat je een groene keuze kunt maken.
4 Koop een slimme, modulerende thermostaat
Er zijn veel verschillende soorten thermostaten. Momenteel wordt er overal aandacht besteed aan slimme thermostaten zoals Nest en Toon. Wil je echt energie en geld besparen? Kies dan voor een modulerende thermostaat. Een modulerende thermostaat verwarmt namelijk niet alleen voor, maar rekent ook uit hoeveel energie de cv-ketel moet leveren om je woning gelijkmatig te verwarmen. Voordeel hiervan is dat je nooit meer dan nodig verbruikt.
5 Vervang je cv-ketel of kies voor een ander soort installatie
Misschien is je cv-ketel aan vervanging toe. Kijk dan niet alleen naar een nieuwe, energiezuinige cv-ketel, maar ook naar andere mogelijkheden zoals warmtepomp. Of naar combinaties met zonnepanelen.
6 Isoleer je huis
Met een goede isolatie kun je tot veel aan stookkosten besparen. In oudere woningen soms wel tot 80 procent! Denk aan het isoleren van je (schuine) dak, vloer of spouwmuur.
7 Blijf bewust
Veel mensen laten de lichten langer branden als ze zuinige verlichting hebben gekocht. Of gaan langer douchen na aanschaf van een waterbesparende douchekop. Helaas leiden veel energiebesparende maatregelen tot minder spaarzaam gedrag. Dus blijf je altijd bewust van je eigen (niet zo) groene gedrag.
Meer lezen
Vraag-maar-vrijdag: thermostaat kiezen
Groene alternatieven voor de cv ketel
Luchtlekken en warmteverlies
Spouwmuurisolatie
Schakel en vakman in
Met bovenstaande (kleine) stappen kun je makkelijker groener wonen. Ga je toch voor wat grotere stappen? Schakel dan een goede vakman in die je kan voorzien van advies en de klus goed kan uitvoeren.