Ventileren, óók in de winter

In de winter is een gezond binnenklimaat extra belangrijk omdat je veel tijd binnenshuis doorbrengt. Ramen en deuren zitten zoveel mogelijk dicht en de verwarming staat grote delen van de dag aan. Dit maakt het extra belangrijk om goed te luchten en te ventileren!

Waarom ventileren?

In ieder huis is vocht aanwezig. Niet alleen ontstaat er vocht in huis door bijvoorbeeld koken en douchen, maar ook door  simpelweg aanwezig te zijn en adem te halen en te transpireren. Bij een gemiddeld gezin kan dit tot wel 10 liter vocht opleveren.
Alleen door goede ventilatie kan al dat vocht het huis verlaten. Dat betekent dus zorgen voor een constante luchtverversing. De meeste moderne woningen hebben een mechanisch ventilatiesysteem. Maar ook als je dat hebt is extra ventileren en luchten noodzakelijk.

Klachten bij slechte ventilatie

Veel vocht in huis kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en longaandoeningen als astma of allergieën. En bovendien vochtige lucht is moeilijker te verwarmen! Dus ventileren is ook nog eens goed voor de portemonnee!

Luchten is geen ventilatie

Goede ventilatie is het beste middel tegen mijt en vocht. Helaas is even luchten door de ramen even open te zetten niet voldoende. Ongeveer een half uur nadat de ramen weer dicht zijn, is die gezonde lucht weer verdwenen. 

Tips om goed te ventileren

De eenvoudigste manier van ventileren is continue een klein raam of een deur open te houden. In de zomer natuurlijk niet zo’n probleem, maar in de winter haal je dan wel erg veel kou in huis. Gelukkig zijn veel huizen voorzien van goede ventilatieroosters. Laat die dus open staan en zorg dat ze ook schoon zijn!
Let er ook op dat je de mechanische ventilatie nooit uit zet!

Extra tips

  • Ventileer extra als je kookt, doucht of als er veel mensen in huis zijn.
  • Controleer of ventilatieroosters goed werken en schoon zijn.
  • Verminder vocht in huis door te koken met de deksel op de pan en vloeren na het dweilen direct te drogen.
  • Ventileer ook bij vochtig weer - buitenlucht is dan vaak schoner en droger dan de lucht in huis.

Luchten

Naast constant ventileren is het ook belangrijk om kamers regelmatig te luchten. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende. Zet wel eerst de verwarming laag, zo voorkom je onnodig warmteverlies.

Vakmannen

Voor een goede installatie van ventilatieroosters en onderhoud van de mechanische ventilatie kun je het beste een beschikte vakman in de arm nemen. 

 

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog