Tegels zetten, zelf doen of laten doen

Zelf de tegels in je badkamer of toilet leggen of het toch door een vakman laten doen? Om deze beslissing goed te kunnen nemen moet je over een aantal dingen nadenken. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Legverband

Het legverband is de manier waarop de tegels in een patroon zijn gelegd. Er zijn eenvoudige legverbanden zoals volsteensverband, halfsteensverband en diagonaal verband. 

  • volsteensverband: de tegels worden recht naast en onder elkaar gelegd. 
  • halfsteensverband: de eerste rij begint met een hele tegel en de tweede rij met een halve tegel. 
  • diagonaal verband: lijkt op het volsteensverband, alleen liggen de plavuizen nu 45 graden diagonaal in plaats van recht.

Daarnaast zijn er nog een aantal speciale patronen zoals het Romaans verband, wildverband, elleboogverband, keperverband en de visgraat. Elk legverband heeft z’n eigen uitstraling. Waar je voor kiest hangt natuurlijk af van je smaak, de ruimte waar je wilt tegelen en het formaat van de tegel.

Eenvoudige legverbanden kun je waarschijnlijk zelf leggen, maar bijzondere legverbanden kun je beter aan een vakman overlaten. Ervaring en snelheid maken de kosten zeker goed.

Formaat

Het formaat tegels is ook van invloed op de beslissing om zelf te leggen. Hoe groter de tegel, hoe moeilijker te verwerken. Dit komt niet alleen door het formaat, maar ook door het gewicht. Als zo’n grote tegel eenmaal in het cementbed ligt dan is deze niet meer makkelijk te verleggen. Dan is ervaring wel handig. Dus: kleinere tegels kun je zelf proberen, grote aan een vakman overlaten.

Bekijk de tegels van Bouwmaat

 

Snelheid en kosten

Zoals al eerder genoemd is snelheid een van de grote voordelen van het inhuren van een vakman. Heb je tijd en geduld dan kun je het natuurlijk zelf doen. Het is een natuurlijk tof om op feesten en partijen te kunnen vertellen dat je je eigen badkamer hebt betegeld. Daarnaast scheelt het in de kosten. Als je het zelf doet ben je alleen de kosten voor de tegels, voegmiddel en tegellijm kwijt. 
Daar staat tegenover dat een tegelzetter veel ervaring heeft en daardoor snel kan werken. 

Kennis en advies

Op YouTube kun je filmpjes vinden over hoe je zelf tegels kan leggen. Het is een leuke en uitdagende klus. Maar een vakman kan door zijn kennis en ervaring je helpen met advies over het de juiste tegel voor jouw smaak en het juiste legverband voor je ruimte. 

Vakman

Kies je ervoor om een vakman in te schakelen? Zoek een vakman in de bedrijvengids.

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog