Een gazon aanleggen

Als je een gazon wilt aanleggen dan is nu het goede moment. In het voorjaar groeit het gras lekker door, dus kun je snel genieten van je groene plekje.

Functie van het gazon

Voordat je begint met een gazon moet je je afvragen wat je ermee wilt gaan doen. Daarna kun je bepalen welke grassoort je nodig hebt en hoe je het gaat aanleggen.

Speelgazon

Speelgazon is geschikt voor actief gebruik en regelmatige betreding.  Fijn als je kids hebt of zelf graag met je voeten in het gras zit. Het wordt standaard geleverd als graszode, maar is ook verkrijgbaar in graszaad.

Sportgazon

Heb je een tuin formaat voetbalveld en wil je regelmatig een potje spelen? Of spelen je kids wel heel vaak en wild in het gras? Dan is sportgazon een goede oplossing. Dit is samengesteld uit grassen die ook voor sportvelden gebruikt worden en dus wel tegen een stootje kunnen.

Siergazon

Wil je een mooi strak gazon om naar te kijken? Ga dan voor een siergazon. Het ziet er prachtig uit, maar moet goed onderhouden worden, meerdere keren per week gemaaid en regelmatig bemest worden. En je mag er niet op lopen. 

Zaden of zoden?

Als je een gazon gaat aanleggen is de volgende keus: zaden of zoden? Zoden zijn kant en klare plaggen van gras met aarde. Zaaien van graszaad is goedkoper, maar je moet wel veel langer wachten op een mooi groen veld.

Hoe leg ik een gazon aan?

 1. Zet de omtrek van het gazon uit met stokken en touw.
 2. Begin met het spitten (30 centimeter diep) en fijnmaken van de grond. Kluiten, houtresten en stenen verwijder je en ook (wortels van) onkruid moet je weghalen of bestrijden.
 3. Meng door de bovenste laag van de bodem wat  grond voor het gazon of compost. Hier zitten voedingsstoffen in waarmee de zaden of zoden goed zullen aanhechten.
 4. Zorg voor een goede afwatering. Op een klei- of leemgrond kun je het beste op regelmatige afstanden diepe gaten graven die je vult met grind of grof zand. Dit verbetert de afwatering.
 5. Laat de grond minstens twee weken rusten, zodat de grond kan inklinken.
 6. Verwijder al het nog aanwezige onkruid.
 7. ga verder met Zaaien of Zoden

Zaaien:

 1. Zaai in twee richtingen. Eenmaal in de lengte van je gazon en eenmaal dwars er op.
 2. Hark de zaadjes een beetje in en rol de grond stevig aan. 
 3. Wacht geduldig tot het gras begint te groeien.

​Het aanleggen van een gazon met zoden
Het aanleggen van een gazon met zoden

Zoden:

 1. Leg de zoden dicht tegen elkaar aan en laat ze ten opzichte van elkaar verspringen. 
 2. Vul de naden met aarde
 3. Rol de mat met een roller aan
 4. Geef gelijk goed water, het is belangrijk dat de plaggen goed nat worden. Houd dit de eerste twee weken ongeveer om de dag vol. Zelfs vaker als het warm is. Let op: geen water geven als de zon er op staat. 
 5. Na een paar weken vormen de plaggen een geheel, kun je minder vaak water geven en gaan genieten van je gazon.

Laat een vakman het doen

Vind je het toch te veel werk? Of ben je bang dat het niet gaat lukken? Zoek dan een vakman bij je in de buurt of plaats jouw klus en laat geïnteresseerde vakmannen reageren.

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog