Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Wil je een grotere keuken? Of is je huiskamer te klein? Dan is het misschien een goed moment om na te denken over een aanbouw. Met een aanbouw realiseer je op een makkelijke manier extra leefruimte in je huis. Het kost je natuurlijk wel een deel van je tuin, maar dat is vaak wel de moeite waard.

Meer waarde

Met een aanbouw realiseer je niet alleen meer licht en leefruimte, maar ook meer waarde voor je huis. De waardevermeerdering varieert van 60 tot 100% van de kosten van de verbouwing. Je hebt er dus niet alleen plezier van terwijl je zelf in je huis woont, maar ook als je gaat verkopen!

Varianten

Een aanbouw is een behoorlijke klus waar je specifieke kennis voor nodig hebt. Je kunt het dan ook beter aan een vakman kan overlaten. Afhankelijk van het soort aanbouw die je kiest, is het mogelijk om ter plekke te werken of om de aanbouw in de werkplaats te laten maken en dan kan-en-klaar bij jou thuis te installeren.

Serre

Een andere variant is een serre. Het verschil met een aanbouw, is dat een serre een op zichzelf staande ruimte is, waar een aanbouw een vergroting van bestaande ruimte is. Daarnaast is de functie van een serre om binnen een buitengevoel te creëren. Daarom bestaan ze voor het grootste deel uit glas. 

Aandachtspunten

Er zijn een aantal dingen waar je goed over na moet denken als je aan aanbouw wilt beginnen:

  • Wel of geen architect? Het kan een goede investering zijn om een architect in te huren voor de plannen voor een aanbouw. Een architect kan mogelijkheden zien waar jij misschien niet aan hebt gedacht.
  • Wel of geen fundering? Als je kiest voor een houten aanbouw (houtskeletbouw) dan is een fundering niet altijd nodig. Bij een stenen aanbouw is het verstandig om te zorgen voor een goede fundering. Anders kan er scheurvorming en verzakking ontstaan.
  • Past de aanbouw bij het huis? Of je nu kiest voor een houten of een stenen aanbouw, zorg ervoor dat de aanbouw past bij het uiterlijk van je huis. Gebruik dus exact dezelfde materialen of kies voor een contrast. Soms is het makkelijker om een contrast te realiseren dan op zoek te gaan naar de exacte steen en precies dezelfde kleur voeg.
  • Aanpassingen in huis. Vaak betekent een aanbouw ook wijzigingen in je huis zelf. Wat doe je met muren en plafond? Hoe ga je de nieuwe ruimte indelen? Waar komt elektra?
  • Nog meer licht? Wil je nóg meer licht in huis, laat dan een lichtkoepel of lichtstraat in het dak van je aanbouw maken. 
  • Zonnepanelen? Als je aanbouw gunstig ligt ten opzichte van de zon dan kun je natuurlijk zonnepanelen installeren. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Vergunning?

Een aanbouw aan de achterkant van je huis is vaak zonder vergunning mogelijk, tenzij je in een monument woont. Voor de precieze regels kun je bij de Rijksoverheid en bij de gemeente navragen wat er wel en niet is toegestaan.
 

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Beloon vakwerk en stem voor de Vakwerk Awards

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog