Offerte ontvangen? Hier moet je op letten
Als je een klus wilt laten uitvoeren ontvang je meestal van een of meerdere vakmannen een offerte, een opgave van de kosten. Maar hoe kun je die nou goed interpreteren en vergelijken? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten.
Werkomschrijving
Hoe uitgebreider het werk omschreven wordt, hoe minder kans er is op misverstanden. Worden kleine werkzaamheden ook benoemd? Welke materialen worden gebruikt?
Staat er een begin- en einddatum vermeld in de offerte? Handig om rekening mee te houden.
Prijs
Een vaste prijs, inclusief materiaal en voorrijkosten is het meest ideale. Dan weet je waar je aan toe bent. Sommige vakmannen geven alleen een schatting van de de prijs, maar dan weet je pas als het werk gedaan is waar he aan toe bent. Ook een uurprijs biedt onzekerheden, omdat de prijs achteraf wordt berekend en het lastig is om te controleren of de opgegeven uren ook daadwerkelijk gewerkt zijn. Zeker als je zelf overdag niet thuis bent.
Let ook op stelposten. Dit zijn posten die door de vakman geschat worden, zoals de huur van een steiger
BTW
Controleer ook of de prijs inclusief of exclusief BTW is en of het juiste tarief is toegepast.
Voor een aantal werkzaamheden geldt het lage tarief van 6%:
- Behangen;
- Isoleren, vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie;
- Schilderen;
- Stukadoren;
- Schoonmaken binnenkant woning.
Hierbij zijn twee voorwaarden van toepassing
- je woning is ten minste twee jaar oud, gemeten vanaf het moment waarop de woning voor het eerst in gebruik is genomen.
- het gaat om een woning die bestemd is voor de permanente bewoning door een particulier of particulieren.
Goede voorbereiding
Zijn er dingen die eerst aangepast of hersteld moeten worden voordat de vakman aan de slag kan? Bijvoorbeeld klemmende deuren of ramen bij een schilderklus. Dan is het slim om te zorgen dat de gebreken hersteld zijn voordat de vakman aan de slag gaat. Of je laat de vakman ze herstellen en meenemen in de offerte.
Garantie
Is er garantie meegenomen in de voorwaarden? En zo ja, hoe lang en wat zijn de voorwaarden. Een vakman kan misschien goedkoper zijn dan een ander, maar misschien zijn zijn garantievoorwaarden anders.
De offerte zelf
De offerte is een aanbod van de verkoper, in dit geval de vakman. Er zijn twee soorten offertes: de vrijblijvende en de vaste offerte. Zo heeft een vrijblijvende offerte geen geldigheidstermijn en kan de verkoper altijd terugkomen op het aanbod. Een vrijblijvende offerte is dus vrijblijvend voor de verkoper en niet voor jou als opdrachtgever!
Een vaste offerte is geldig tot een bepaalde tijd. In deze periode is de vakman juridisch gebonden aan zijn aanbod. Hij kan er dus niet onderuit! Jij als geoffreerde zit nooit vast aan een offerte, totdat je mondeling of schriftelijk je akkoord geeft. Check wel of de geldigheidstermijn van de offerte lang genoeg is voor je om een goede beslissing te nemen.
Voorwaarden
Verwijst de vakman naar zijn algemene voorwaarden? Zijn deze bijgevoegd of wordt aangegeven waar ze te vinden zijn? De garantietermijn moet beschreven worden, maar ook waar je terecht kan in geval van een geschil. Ook moet er in vermeld worden hoe de betaling geregeld wordt. Vaak betaal je een gedeelte vooraf, tijdens en na afloop van de werkzaamheden. Een aanbetaling van ongeveer 25% voorafgaand aan de werkzaamheden is redelijk standaard. Hiermee kan de vakman dan al (een deel) van de materiaal aanschaffen.