Kitranden controleren.

Kitranden? Heb ik die ook? Ja, kitranden zijn de voegen in de hoeken van tegelwerk in badkamer, keuken en toilet die afgedicht zijn met siliconenkit. Deze kit is vocht- en schimmelwerend, maar moet wel regelmatig gecontroleerd worden. Het kan namelijk wel schimmelsporen bevatten.

Drogen

Vooral in natte ruimtes zoals de badkamer of bij het aanrecht kan de voeg lang vochtig blijven en schimmelplekken gaan krijgen. Het is dan ook van belang deze plekken goed te drogen na gebruik. 

Schoonmaken

Als er schimmelplekken geconstateerd worden en je wilt de kitranden gaan schoonmaken dan kun je het beste gewoon water of normaal, neutraal zeepsop gebruiken. Gebruik geen citroenzuurhoudend sop of anti-kalkproducten. Deze kunnen de kit aantasten waardoor schimmelvorming bevorderd wordt! Ook kun je een bleekwateroplossing maken van 25ml bleek op één liter water. Doe dit in een plantenspuit en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat het een paar uur intrekken en spoel het goed af met schoon water als de plekken verdwenen zijn. Let op: zorg dat je wel goed ventileerd!

Loslaten

Kitranden, ook wel kitvoegen genoemd, kunnen na verloop van tijd los gaan laten. Controleer daarom regelmatig of de kitrand nog intact is en goed hecht aan beide zijden.
Het is vooral bij doucheputjes en de hoeken in een douche (de aansluiting van de vloer op de wand) van belang dat er geen beschadigingen zijn. Vaak heb je te laat door dat de kitranden hun werk niet meer goed doen en de waterschade kan dan behoorlijk zijn.

Isolatie

Wist je dat er ook kitranden tussen je isolerend glas en kozijn zitten? Wegzakkende of terugtrekkende kitranden kunnen zorgen voor lekkage bij de isolerende beglazing. Hierdoor kan er lucht tussen de twee ruiten komen. Dit probleem herken je aan condens tussen de twee ruiten. Helaas is dit niet te herstellen, dus is het belangrijk om het goed in de gaten te houden.

(Laten) vervangen

Dus vervang bij twijfel de kitvoegen, om lekkage te voorkomen! Heb je geen tijd of zin om zelf je kitranden te vervangen? Op Kluswebsite.nl vind je snel en eenvoudig een goede vakman. En misschien kunnen ze ook meteen de voegen tussen de tegels controleren. 

Schimmel bij kitrand 
Aangetaste kitranden moeten gereinigd of vervangen worden

Foto: http://www.murenvochtig.be/

Zoek een vakman

Meest recent:

Hamam in je huis

Offerte ontvangen? Hier moet je op letten

Meer ruimte en waarde met een aanbouw

Badkamervloer kiezen

Bad versus inloopdouche

In 7 stappen een nieuwe look voor je keuken

Liever een vakman?

Inspiratie gekregen? Dan kunnen we samen je woondromen realiseren.

Zoek een vakman

Terug naar blog